ANALIZĂ Finală de vis la ATP Cup: Nadal şi Djokovic, faţă în faţă pentru a 55-a oară, în duelul pentru trofeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania - Serbia în finala ATP Cup, cu Rafael Nadal şi Novak Djokovic în prim-plan
Spania - Serbia în finala ATP Cup, cu Rafael Nadal şi Novak Djokovic în prim-plan

Ediţia inaugurală a ATP Cup nu putea spera la un final mai palpitant: Serbia şi Spania au câştigat, sâmbătă, semifinalele cu Rusia şi, respectiv, Australia, urmând să se înfrunte duminică pentru trofeu. Fanii tenisului se vor delecta, astfel, un al 55-lea meci direct între Rafael Nadal şi Novak Djokovic, primii doi jucători ai lumii şi protagoniştii celei mai stufoase rivalităţi din istoria tenisului masculin.

Calculele hârtiei s-au respectat la Sydney, astfel încât marile favorite ale întrecerii vor juca pentru trofeu, ceea ce nu s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni în Cupa Davis, Serbia fiind învinsă atunci de Rusia, în sferturi. Sâmbătă dimineaţă însă, în prima semifinală ATP Cup, Djokovic & Co. şi-au luat revanşa în faţa "călăilor" de la Madrid.

Mai întâi, Dusan Lajovic (34 ATP) a tranşat duelul rachetelor numărul doi, 7-5, 7-6(1) în faţa lui Karen Khachanov (17 ATP), iar Novak Djokovic a adus apoi punctul victoriei Serbiei după o luptă fantastică de trei ore fără zece minute cu Daniil Medvedev (5 ATP), încheiată cu scorul de 6-1, 5-7, 6-4.

Spania a completat finala de duminică, încheind şi ea duelul cu ţara gazdă, Australia, tot după meciurile de simplu - fapt care i-a permis, ca şi Serbia, să menajeze titularii de la simplu pentru finală, nemaisolicitându-i la dublu.

Bautista Agut, punctul de siguranţă al Spaniei la ATP Cup 2020

"Armada" ajunge la duelul cu Serbia având un număr doi în echipă extrem de puternic în persoana lui Roberto Bautista Agut. Jucător-erou şi în Cupa Davis, în noiembrie, la Madrid, intrând în finală şi câştigând punct la doar câteva zile după ce îşi pierduse tatăl, Bautista Agut a înregistrat sâmbătă a cincea victorie în minimum de seturi din cinci partide disputate la simplu la ATP Cup 2020.

Extrem de talentatul şi motivatul Nick Kyrgios nu a avut nicio şansă în faţa lui Bautista Agut, spaniolul de pe locul 10 mondial impunându-se cu 6-1, 6-4, în aproximativ 80 de minute.

În schimb, Rafael Nadal a câştigat greu punctul victoriei în meciul secund, evoluţia sa fiind departe de maxim. Dominat timp de mai bine de un set şi jumătate de un Alex De Minaur aflat în zi de graţie, liderul mondial a avut nevoie de întrega sa experienţă, dar şi de o doză de şansă pentru a frânge elanul puştiului de 20 de ani.

Călăuzit excelent de pe margine de Lleyton Hewitt, De Minaur a jucat dezinhibat, luând la ţintă cu multă îndrăzneală tuşele, preluând devreme iniţiativa în schimburi şi lăsându-i puţin timp de reacţie ibericului. Nadal a acuzat clar efortul celor patru ore şi jumătate de joc cumulate vineri, în sfertul de finală cu Belgia, iar erorile neforţate au fost la fel de multe (25) ca în duelul cu Goffin, cel care îi administrase prima înfrângere într-un meci de simplu în competiţiile pe echipe din 2004 încoace.

Nadal a profitat însă cu mult sânge rece de şansa avută în prelungirile setului doi şi nu a mai privit înapoi, adjudecându-şi opt dintre ultimele nouă game-uri ale partidei. De Minaur a pus presiune pe retur la set şi 5-5, a primit cadou de la fileu punctul de 30-30, însă nu şi-a putut procura minge de break. Pentru asta, australianul a plătit cu vârf şi îndesat în game-ul imediat următor, Nadal ajungând în premieră în meci la "break-point" şi convertind cu şansă şi determinare la capătul unui raliu început cu retur cu rama, continuat cu minge la limita terenului şi o deviere decisivă a fileului. De Minaur a fost un alt jucător în decisiv, mult mai pasiv, nesigur pe alegerile de lovituri şi mai imprecis în execuţii, smulgând un singur game.

Este Nadal pregătit pentru un duel cu Novak Djokovic?

Jocul arătat de Nadal la Sydney (sfertul cu Belgia şi semifinala cu Australia, după ce în grupe Spania evoluase la Perth) sugerează că ibericul nu este nici în mână, nici suficient de odihnit pentru a-l înfrunta pe cel mai important rival al său din ultima decadă.

Chiar dacă sâmbătă Nadal a evitat eşecul în faţa lui De Minaur, impunându-se cu 6-4, 5-7, 6-1, "Rafa" a arătat vulnerabil pe serviciul doi, dar şi la atacurile în forţă şi plate, reverul său fiind o sursă constantă de erori, iar forehandul puţin performant în a livra lovituri câştigătoare. Totuşi, economia de efort - având în vedere că meciul a fost incomparabil mai rapid decât cel cu Goffin (trei seturi în două ore şi 15 minute, faţă de două seturi în două ore 24 minute, vineri, cu belgianul), plus lipsa meciului suplimentar de dublu îi uşurează puţin situaţia.

Novak Djokovic şi Rafael Nadal s-ar putea înfrunta chiar de două ori, duminică, mai întâi în meciul secund de simplu şi apoi la dublu - în cazul în care scorul general în finală va fi 1-1.

Victoriile s-au împărţit "frăţeşte" între cei doi în 2018 şi 2019 (1-1 la general), însă Novak Djokovic are avantaj la "general", 28-26 în faţa lui Nadal. Sârbul are avantaj şi în finale în faţa celui care l-a detronat de la şefia ATP în final de 20019 (15-11).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite