ANALIZĂ Care sunt jucătorii pe care-i are în vizor Iordănescu pentru Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anghel Iordănescu
Anghel Iordănescu

Liga I se reia pe 12 februarie, cu etapa a 24-a din sezonul regulat. Pe lângă lupta pentru campionat, jucătorii echipelor din fruntea clasamentului vor trage tare şi pentru a-i atrage atenţia selecţionerului Anghel Iordănescu, care a început deja să creioneze lotul pentru primul turneu final la care participă România în acest deceniu.

“Adevărul” vă prezintă care sunt jucătorii aflaţi în atenţia staff-ului primei reprezentative şi care vor fi criteriile după care “Generalul” intenţionează să alcătuiască lotul pentru Euro 2016. În afara celor trei portari, Ciprian Tătăruşanu, Costel Pantilimon şi Silviu Lung Jr, care par bătuţi în cuie, misiunea lui Iordănescu nu este deloc uşoară, tehnicianul în vârstă de 66 de ani având la dispoziţie câte trei-patru variante pentru fiecare post. Pe de o parte, există jucătorii care au dus greul în preliminarii, precum Vlad Chiricheş, Dragoş Grigore, Răzvan Raţ, Ovidiu Găman, Lucian Sânmărtean, Gabriel Torje, Alexandru Maxim, Bogdan Stancu, Claudiu Keşerü sau Florin Andone, care n-au cum să lipsească din lot, în cazul în care vor fi apţi de joc. Pe de altă parte, există veteranii care au revenit în Liga I pentru a reintra în atenţia primei reprezentative. După modelul lui Cristian Săpunaru, care a redevenit om de bază la echipa naţională în urma evoluţiilor foarte bune avute în tricoul celor de la Pandurii, Adrian Mutu, Ciprian Marica sau Gabriel Tamaş speră la rândul lor să prindă lotul pentru Euro pe ultima sută de metri.

Iordănescu a mers pe mâna tinerilor în ‘94

“Adevărul” a analizat loturile alcătuite de Anghel Iordănescu la celelalte turnee finale la care a stat pe banca tricolorilor: Cupa Mondială din 1994, Euro 1996 şi Cupa Mondială din 1998. În 1994, pe lângă fotbaliştii consacraţi, au făcut parte din lot şi tineri ca Daniel Prodan (22 de ani), Constantin Gâlcă (22), Viorel Moldovan (22), Ovidiu Stângă (22) şi Corneliu Papură (21), primul fiind chiar titular în fiecare meci disputat de România. De altfel, “Generalul” a preferat să lase atunci acasă veterani precum Marius Lăcătuş (30), pentru a le face loc fotbaliştilor de perspectivă. Pe de altă parte, în 1996 au apărut doar Adrian Ilie (22) şi Iulian Filipescu (22), iar în 1998, când Iordănescu s-a bazat în primul rând pe nucleul “Generaţiei de Aur”, cel mai tânăr fotbalist din lot a fost Radu Niculescu (23). „Cred că până la Campionatul European ar trebui să apară câţiva jucători tineri şi sunt convins că trebuie să ne uităm şi la echipa de tineret cu mai multă atenţie, aşa cum cred că ar mai putea apărea şi din divizia noastră naţională câţiva jucători de perspectivă”, a declarat recent Iordănescu. Astfel, având în vedere că oricum există destui fotbalişti trecuţi de 30 de ani care vor face parte din lot, Iordănescu ia în calcul şi de a convoca câţiva tineri precum Andrei Ivan sau Steliano Filip, în dauna unor veterani, dacă şi evoluţiile lor din sezonul de primăvară vor fi la înălţime.


Jucătorii aflaţi în atenţia lui Anghel Iordănescu (Naţionala va juca în sistemul 4-2-3-1)

Portari 

Ciprian Tătăruşanu (30 de ani, Fiorentina)
Costel Pantilimon (29, Watford)
Silviu Lung Jr. (27, Astra Giurgiu)

Fundaşi dreapta

Cristian Săpunaru (32, Pandurii Tg. Jiu)
Alexandru Măţel (27, Dinamo Zagreb)
Paul Papp (27, Steaua)
Romario Benzar (24, Viitorul Constanţa)

Fundaşi centrali

Vlad Chiricheş (27, Napoli)
Dragoş Grigore (30, Al-Sailiya)
Valerică Găman (27, Astra Giurgiu)
Gabriel Tamaş (33, Steaua)
Cosmin Moţi (32, Ludogoreţ Razgrad)
Florin Gardoş (28, Southampton)
Dorin Goian (36, Asteras Tripoli)
Alin Toşca (24, Steaua)

Fundaşi stânga

Răzvan Raţ (35, Rayo Vallecano)
Bogdan Vătăjelu (23, CSU Craiova)
Steliano Filip (22, Dinamo)
Cristian Ganea (24, Viitorul Constanţa)

Mijlocaşi defensivi

Ovidiu Hoban (34, Hapoel Be'er Sheva)
Andrei Prepeliţă (31, Ludogoreţ Razgrad)
Mihai Pintilii (32, Steaua)
Adrian Ropotan (30, Pandurii Tg. Jiu)
Paul Anton (25, Dinamo)
Alexandru Mateiu (27, CSU Craiova)

Extreme dreapta

Gabriel Torje (27, Osmanlîspor)
Alexandru Maxim (26, VfB Stuttgart)
Adrian Popa (28, Steaua)
Gabriel Enache (26, Astra Giurgiu)

Mijlocaşi ofensivi / Vârfuri retrase

Lucian Sânmărtean (36, Al-Ittihad)
Bogdan Stancu (29, Gençlerbirligi)
Constantin Budescu (27, Dalian Yifang)
Adrian Mutu (37, ASA Tg. Mureş)
Nicuşor Stanciu (23, Steaua)

Extreme stânga

Alexandru Chipciu (27, Steaua)
Florin Tănase (22, Viitorul Constanţa)
Andrei Ivan (19, CSU Craiova)
Dorin Rotariu (21, Dinamo)

Atacanţi de careu

Claudiu Keşerü (30, Ludogoreţ Razgrad)
Florin Andone (23, Córdoba)
Ciprian Marica (31, Steaua)
Denis Alibec (25, Astra Giurgiu)
Raul Rusescu (28, Osmanlîspor)
Ioan Hora (28, Pandurii Tg. Jiu)

Edi Iordănescu: „Steaua nu e specială, regulile sunt pentru toţi”

Fiul selecţionerului, Edi Iordănescu, antrenorul echipei Pandurii Târgu-Jiu, este foarte supărat din cauza faptului că Federaţia Română de Fotbal n-a luat încă nicio măsură împotriva Stelei, în cazul jucătorilor convocaţi la naţională. „Din turneul echipei naţionale au avut de câştigat echipa naţională şi Steaua. Echipa naţională pentru că acel grup de jucători tineri a luat contact cu staff-ul şi cu metodele de lucru. Nimeni nu e special, iar regulile ar trebui să fie aceleaşi pentru toţi. Aş fi vrut şi eu să am întreg grupul măcar la un amical. Important e ca până luni, când debutează Steaua, ei au timp şi de o mini-vacanţă după cantonament. Eu am trei antrenamente la dispoziţie cu tot grupul de jucători înainte de primul meci din campionat”, a spus tehnicianul. „Este o diferenţă foarte mare între echipa naţională şi selecţionata divizionară. Nu avem nicio problemă cu Anghel Iordănescu, am avut probleme şi când selecţioner era Victor Piţurcă”, a replicat Laurenţiu Reghecampf.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite