Ana Bărbosu a „stricat“ podiumul fetelor de culoare: bronzul trimis în România a creat o mare dezamăgire

0
Publicat:

Jocurile Olimpice de la Paris au arătat cât de dur a devenit sportul de performanță, diferențele în multe probe fiind făcute la sutimi și miimi de secunda! Din păcate, sărbătoarea sportului mondial a evidențiat și un aspect mai puțin plăcut. Și anume sistemul depășit al acordării punctajului, la gimnastică!

Simone Biles (SUA) - Rebeca Andrade ((Brazilia) - Jordan Chiles (SUA), de la stânga. FOTO: Facebook
Simone Biles (SUA) - Rebeca Andrade ((Brazilia) - Jordan Chiles (SUA), de la stânga. FOTO: Facebook

Din păcate, în era tehnologiei, a digitalizării și a inteligenței artificiale, gimnastica n-a ținut pasul cu vremurile actuale. De aceea, asistăm la drama trăită de Sabrina Voinea, care a fost penalizată pentru o presupusă ieșire de pe covor pentru care nu există, la ora actuală, nicio dovadă foto sau video. Există, în schimb, verdictul arbitrilor în această privință. Acest caz putea fi evitat, dacă ar fi existat senzori care să semnaleze ieșirea de pe covor. La alte sporturi, de pildă, incorporarea tehnologiei a furnizat rezultate spectaculose. Înotătorul David Popovici a povestit cum și-a dat seama că a luat aurul olimpic, la 200 de metri liber, imediat după terminarea cursei: „Mi-am dat seama, când am atins plăcuța pentru că ele au niște lumini. Dacă atingi primul e o singură lumină, al doilea două lumini și al treilea trei lumini. Am văzut instant că sunt primul, euforie“.

La gimnastică, în schimb, arbitrii stau, în continuare, cu pixul și cu hârtia în mână! Când vezi așa ceva, realizezi de ce acum avem acest caz cu bronzul „plimbat“ de la o sportivă la alta. Povestea cu Ana Maria Bărbosu (18 ani), Jordan Chiles (23 de ani) și Sabrina Voinea (17 ani) i-a lăsat un gust amar și Rebecăi Andrade (Brazilia). Aceasta a plecat acasă cu aurul olimpic, după concursul care a dat naștere la o veritabilă telenovelă sportivă.

E o debandadă ce se întâmplă cu această medalie! Și nici nu știm, la ora actuală, care va fi finalitatea acestui caz. Mai ales că povestea continuă, așa că totul poate fi reanalizat. Sincer, nu-mi dau seama cum vor rezolva acest caz cei de la Comitetul Internațional Olimpic...“, a declarat brazilianca de 25 de ani pentru Essentially Sports.

Andrade (centru), flancată de Biles și Chiles, într-o imagine pentru istorie. FOTO: Facebook
Andrade (centru), flancată de Biles și Chiles, într-o imagine pentru istorie. FOTO: Facebook

Un podium pentru istoria sportului

Regretele lui Andrade, vizavi de ce se întâmplă acum, sunt cu atât mai mari, cu cât ea a împărțit podiumul de după concursul olimpic la sol cu americancele Simone Biles și Jordan Chiles. Trei fete de culoare au luat medaliile într-un sport dominat, în mod tradițional, de albi. Între timp însă, după verdictul TAS, acel podium a rămas doar în poze, pentru că bronzul a fost trecut în contul Anei Bărbosu.

A fost un moment senzațional, la festivitatea de premiere. A fost și gestul americancelor, care s-au pus în genunchi lângă mine, în semn de respect, de apreciere. A fost ceva cu adevărat special. De fapt, acel podium a fost unul special, cu trei sportive de culoare. A reprezentat atât de multe lucruri... Vorbim despre un podium istoric pentru gimnastica feminină, unul fără precedent. De aceea, cred că, de fapt, americancele nu s-au pus în genunchi pentru mine, ci pentru toate fetele care au muncit din greu, care s-au luptat pentru a face acel podium posibil. Am vrut să arătăm lumii că așa ceva e realizabil, că merităm să fim acolo“, a adăugat Rebeca Andrade.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite