50, „Anul lui Diego“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar o săptămână după ce „Perla Neagră“ Pele a împlinit 70 de ani, rivalul său de-o viaţă, Maradona, schimbă şi el astăzi „prefixul“. „Butoiaşul atomic“ a strâns într-o jumătate de secol amintiri cât pentru zece vieţi. A fost în vârful lumii, dar i-a văzut şi latura întunecată. Asta este povestea lui Maradona.

Dacă Pele se compară cu Beethoven, un clasic, Maradona este cu siguranţă starul rock al fotbalului mondial. Niciun jucător nu a stârnit atâta isterie, dramă şi pasiune în jurul său precum acest argentinian. Formidabilul său talent ca jucător, ce i-a adus „doar" un titlu mondial în 1986, dar şi pe cel de „Fotbalistul secolului", în opinia fanilor, nu a fost egalat decât de uşurinţa cu care Diego atrăgea scandalurile. Din acest punct de vedere, Maradona este un monument al extremelor.

A combinat driblingurile năucitoare cu „Mâna lui Dumnezeu" de la CM 1986 şi a apărut pe prima pagină a ziarelor din cauza scandalurilor cu fiul nelegitim din Italia şi presupusele sale legături cu mafia napoletană. Dependenţa de cocaină i-a adus o suspendare de 15 luni, dar i-a provocat şi un atac de cord, iar pentru a scăpa de obezitatea morbidă a avut nevoie de un bypass gastric.
Talentul şi celebritatea sa au făcut ca viaţa lui Maradona să se deruleze mai mult în faţa camerelor de luat vederi şi a lentilelor de paparazzi, într-un fel de „reality-show".

Fostul său coleg de la naţionala Argentinei, Jorge Valdano, spunea despre Maradona: „Este o persoană în care mulţi oameni ar vrea să se regăsească, o figură controversată, iubit şi urât deopotrivă, care stârneşte multă pasiune în jurul său. Dar şi-a transformat viaţa într-un spectacol, iar acum trăieşte o dramă personală, ce nu ar trebui imitată".

Voia să-şi serbeze ziua la Napoli

Când a împlinit 40 de ani, Maradona a avut şi el un moment de luciditate asupra vieţii sale: „Am strâns 70 de ani în cei 40 ai mei. Le-am văzut pe toate. Am ajuns de pe o stradă noroioasă din Villa Florito până în vârful lumii. Când am ajuns acolo, a trebuit să-mi dau seama singur ce să fac. Nu mi-a zis nimeni cum va fi sau cum să mă descurc".

Ajuns acum la 50 de ani, după o experienţă nefericită ca selecţioner al Argentinei, „El Pibe D'Oro" a vrut să se simtă din nou iubit de oameni. Şi nicăieri în lume nu este idolatrizat ca la Napoli. „Viaţa mi-a dat de toate: o familie pe care o ador, o carieră strălucită, iar acum, îi mulţumesc lui Dumnezeu, nu mai am nevoie de nimic, nici măcar de bani. Singura mea dorinţă este aceea de mă întoarce la Napoli". Intenţia sa era de a organiza un meci demonstrativ pe stadionul „San Paolo", alături de foştii săi colegi, dar datoria către fiscul italian, de 37 de milioane de euro, îl va ţine mai mult ca sigur departe de „Cizmă".

Maradona, o „legendă vie" a fotbalului

image

Diego, campion mondial la 26 de ani Foto: Reuters

- Despre el s-au scris cărţi, cântece şi s-au făcut filme, ultimul lansat în 2008.

- În Argentina i se spune „Dumnezeu" şi are religia sa, „Maradoniană" la Rosario. Pentru adepţii cultului, azi este Crăciunul şi totodată anul 50 D.D. - „După Diego".

- A fost căpitanul Argentinei de 16 ori la turneele finale ale Cupei Mondiale (între 1986 şi 1994), record absolut, şi titular consecutiv în toate cele 21 de meciuri disputate la CM.
- În 1991, a fost suspendat 15 luni pentru consum de cocaină, iar în 1994 a fost suspendat după două meciuri la Mondialul american, pentru că luase efedrină.

- S-a retras la 30 octombrie 1997, în ziua în care a împlinit 37 de ani.

- În 2005 a debutat la televiziunea argentiniană ca moderator al talk-show-ului „La Noche del 10" (n.r. „Noaptea numărului 10"). Primul său invitat a fost tocmai Pele, urmat de personalităţi ca Fidel Castro, Zinedine Zidane, Mike Tyson şi Ronaldo.

- Între 2005 şi 2006 a fost vicepreşedinte la Boca Juniors.

- A avut trei experienţe ca antrenor: două luni la Mandiyu de Corrientes (Argentina, 1994), patru luni la Racing Club (Argentina, 1995), un an şi şapte luni la naţionala ţării sale (2008-2010).

- Este un admirator şi prieten al lui Fidel Castro, pe care-l numeşte „singura legendă vie", şi al lui Hugo Chavez.

- Şi-a cunoscut prima oară fiul nelegitim din perioada Napoli în 2003, când Diego jr avea 16 ani.

-  În 2003, Napoli a vrut să-şi numească stadionul după Maradona, dar nu a fost lăsată din cauza legislaţiei italiene, care spune că o persoană trebuie să fie moartă de zece ani pentru a da numele unui obiectiv. Stadionul clubului Argentinos Juniors îi poartă numele de şapte ani.

"Primul meu vis este să joc la Cupa Mondială, iar al doilea s-o câştig."
Maradona la 12 ani

"Nu deţii controlul asupra drogurilor, ele te controlează pe tine. Cine spune altceva, ori minte, ori e dus cu pluta."
Maradona despre dependenţa sa de cocaină

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite