26 de ani de la România – Argentina, 3-2! Rivaldo: „Brazilia - România ar fi fost o semifinală entuziasmantă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rivaldo a fost încântat de naţionala României la Mondialul din 1994
Rivaldo a fost încântat de naţionala României la Mondialul din 1994

La 26 de ani de la cea mai bună performanţă a României la o Cupă Mondială, calificarea în sferturi la CM 1994, ambasadorii Betfair, Rivaldo şi Berbatov, povestesc pentru fanii din România cum au trăit acel turneu final, dar şi ce impresie le-a lăsat Generaţia de Aur.

Au trecut 26 de ani de la cel mai mare succes al României pe scena fotbalului internaţional. Pe 3 iulie 1994, România învingea Argentina, atunci vicecampioana mondială, cu 3-2, şi se califica în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite. 

Deşi a fost eliminată de Suedia, naţionala României a lăsat o impresie durabilă.

Rivaldo, ambasador Betfair şi campion mondial cu Brazilia în 2002, îşi aduce aminte cu plăcere de Generaţia de Aur a fotbalului românesc: „Îmi amintesc de echipa României, cu Gheorghe Hagi impresionând la acel turneu final. Aveam 22 de ani şi îmi plăcea mult să-l urmăresc jucând într-o poziţie similară celei pe care evoluam eu. Acea echipă a României era impresionantă. Îmi amintesc şi de Popescu, un alt jucător excelent“.

Fostul fotbalist brazilian povesteşte şi cum victoria României cu Argentina a provocat bucurie în Brazilia: „Sigur că rivalitatea pe care o poartă Brazilia cu Argentina a dus la bucurie din partea noastră atunci când România a reuşit să elimine Argentina din turneu. Brazilienii îşi doresc mereu să vadă Argentina eliminată, la fel cum şi invers, argentinienii şi-ar dori ca Brazilia să nu obţină rezultate bune. E normal că brazilienii au sărbătorit acea victorie a României în faţa Argentinei“.

După succesul răsunător cu Argentina, România a ratat calificarea în semifinala cu Brazilia, fiind eliminată în sferturi de Suedia. „Sunt sigur că România ar fi oferit un joc mai deschis şi mai interesant decât Suedia în semifinale, pentru că era o echipă ofensivă. Probabil că Brazilia şi-ar fi asumat rolul de favorită, în timp ce România ar fi jucat fără presiune şi ar fi putut folosi acest lucru în avantajul ei pentru a produce o surpriză. Ar fi fost un meci entuziasmant, sunt sigur. Hagi era într-o formă grozavă, la fel ca restul echipei României şi ar fi fost interesant să vedem un astfel de meci“, declară Rivaldo, ambasador Betfair.

Berbatov: „Hagi era ca Maradona!”

Dimităr Berbatov, ambasador Betfair şi dublu campion al Angliei cu Manchester United, se declară impresionat de acea naţională a României şi îl compară pe Hagi cu Maradona.

„Îmi aduc aminte cel mai mult de Hagi, care e un prieten bun al lui Stoichkov – amândoi stângaci. Stângul lui Hagi era incredibil, iar ca statură semăna cu Maradona. Amândoi aveau aceeaşi viziune pe teren şi semănau - prin marcarea golurilor, pasele decisive, felul în care improvizau pe teren şi tot ce îţi mai poţi dori de la un jucător grozav de fotbal. Nu există dubiu că Hagi este cel mai bun jucător pe care l-a dat România. Mereu mi-a plăcut să-l urmăresc jucând, pentru că mereu făcea lucruri neobişnuite pe care îmi plăcea să le văd într-un meci. Gheorghe Popescu era, de asemenea, un fundaş grozav şi un alt prieten bun al lui Stoichkov. Ştia cum să se apere şi gândea mereu cu doi-trei paşi înaintea celorlalţi jucători“, a spus fostul atacant bulgar.

În vârstă de 13 ani la momentul disputării Mondialului din 1994, Berbatov crede totuşi că Bulgaria ne-ar fi învins dacă ne întâlneam la acel turneu final. 

„Dacă Bulgaria întâlnea România în 1994, cred că am fi câştigat acel meci. Ar fi fost dificil, ambele echipe fiind extraordinare, însă cred că am fi câştigat la mustaţă. Cred că amândouă au surprins pe toată lumea, fiindcă erau două ţări balcanice care au jucat un fotbal foarte bun şi au demonstrat că au jucători grozavi. Bulgaria şi România sunt ţări care respiră fotbal, precum Croaţia, Serbia sau Macedonia. Mereu avem jucători talentaţi. Din păcate, campionatele noastre naţionale nu sunt la nivelul din Anglia, Italia sau Germania, şi din acest motiv mulţi fotbalişti tineri pleacă din ţară pentru a demonstra cât de buni sunt“, a declarat Dimităr Bernbatov, ambasador Betfair.

Bulgaria a reuşit atunci cea mai bună performanţă din istoria sa fotbalistică, ajungând în semifinale, însă Berbatov are şi regrete: „Meritam să ne calificăm în finală, însă acel meci cu Italia a fost ciudat. Arbitrul a luat multe decizii împotriva noastră, aşa că am pierdut. În final, locul patru a fost o mare realizare, totuşi. După meci îmi amintesc că ieşeam pe stradă, fluturând steaguri, maşinile claxonau şi erau o mulţime de artificii“.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite