Virgil Ianţu: „Zilnic vedem modele false care ne îngustează orizontul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Ianţu crede că educaţia este cea mai bună investiţie a unui părinte pentru copilul său FOTO Facebook Virgil Ianţu
Virgil Ianţu crede că educaţia este cea mai bună investiţie a unui părinte pentru copilul său FOTO Facebook Virgil Ianţu

Virgil Ianţu (48 de ani), prezentatorul emisiunii „Câştigă România“, difuzată de postul TVR 2, a dezvăluit într-un interviu ce părere are despre români şi cultura generală pe care o au, a vorbit despre ţara noastră şi despre viaţă în general.

interviu de Maria Capelos

„Câştigă România“ a ajuns la cel de-al şaselea sezon. Tu ce crezi că ai câştigat în această perioadă? Ce te-a dezamăgit?

Virgil Ianţu: Eu sunt un norocos pentru că prin intermediul acestei emisiuni am cunoscut o mulţime de oameni de la care cu toţii avem de învăţat, oameni cu o bogăţie pe care nu le-o poate lua nimeni. E o mare bucurie să îi întâlneşti pentru că ei îţi dau speranţa că mai avem o şansă ca naţie. Zilnic vedem modele false care ne îngustează orizontul, iar oamenii cu care stau faţă în faţă ne arată o altă realitate.

Ţi-ai făcut până acum o părere despre cum stau românii la capitolul cultură generală şi cât de bine îşi cunosc ţara?

E greu să generalizez, dar concurenţii care vin la noi în studio sunt foarte buni. Parcă mai buni de la un sezon la altul. Mi-aş dori ca ei să reprezinte majoritatea românilor, dar pentru asta mai avem mult de muncă.

Vezi România cu alţi ochi după această emisiune?

Da, am descoperit locuri pe care le întâlneam doar prin întrebările de la „Câştigă România“ şi prin poveştile concurenţilor. Balvanyos, Târgul Secuiesc cu Muzeul Breslelor, Peştera Puturosul cu mofetele ei, Cimitirul păsărilor, Transfăgărăşanul, Bâlea, Sfânta Ana, Cariera de Bazalt, Lacul de Smarald, toate de o frumuseţe copleşitoare, au fost câteva dintre locurile pe care le-am vizitat şi care, pe deoparte m-au bucurat, dar pe de altă parte m-au intrigat. Nu pot accepta că există oameni care pot fi atât de lipsiţi de respect faţă de minunile pe care ni le oferă natura. Soluţia e simplă – legi extrem de aspre care să te ardă.

În vacanţa de vară ai ales şi multe destinaţii din afara graniţelor, SUA, Japonia, Sankt Petersburg. Cu ce amintiri ai venit din fiecare călătorie?

Sankt Petersburg este o călătorie în timp, în care simţi parfumul şi atmosfera din trecutul tumultuos al acestui oraş. Istorie, arhitectură, romantism. O călătorie în Japonia reprezintă o lecţie de viaţă. Respectul reciproc este dus până la nivel de religie, cultura muncii şi grija pentru frumos, rigoarea îi fac pe japonezi un popor cu totul special. Eu îi iubesc. La New York am fost doar pentru trei zile pentru a o susţine pe Bianca Andreescu în finala de la US Open cu Serena. Atmosfera unui asemenea turneu este unică şi sper să mai am ocazia să o retrăiesc. Altfel... New York, ce să zic, e oraşul meu de suflet.

Sunt oameni care îţi dau speranţa că mai avem o şansă ca naţie

Muzică, televiziune, film, mai ai şi alte proiecte?

Mă implic în multe proiecte ce ţin de educaţie. Îmi pasă mult de tineri, îmi place să îi ascult şi să găsim împreună soluţii la problemele pe care le au. Din păcate, la şcoală nu găsesc întotdeauna ascultare şi înţelegere şi, ce e şi mai grav, mulţi dintre ei nu sunt ascultaţi nici acasă. Fiind tată de fată, îmi pasă de mediul în care creşte fata mea, de tinerii cu care interacţionează şi atunci cred că e nevoie de suport pentru ca ei să crească sănătoşi şi educaţi.

Ai împlinit 48 de ani. Ce îţi lipseşte la vârsta asta? 

Cred că sunt la vârsta la care am capătat o linişte interioară şi o relaxare a omului care nu are nimic de demonstrat. Tot ce fac este un plus şi încerc în continuare să descopăr lucruri noi despre mine, să fac lucruri care contează pentru mine şi pentru ceilalţi, fie prin campanii, fie prin ceea ce fac pe scenă, în studio sau în scris.

Care ar fi momentele care ţi-au schimbat cariera?

Întâlnirile mari pentru mine au contat enorm. Am avut marea şansă să cunosc oameni care m-au marcat şi care mi-au oferit nişte cadouri superbe. Principii şi valori care au contat enorm în parcursul meu profesional şi personal. Eu cred că noi suntem un puzzle format din oamenii importanţi din viaţa noastră.

Îmi pasă mult de tineri, îmi place să îi ascult şi să găsim împreună soluţii la problemele pe care le au. Din păcate, la şcoală nu găsesc întotdeauna ascultare şi înţelegere şi, ce e şi mai grav, mulţi dintre ei nu sunt ascultaţi nici acasă

Care sunt pasiunile tale? În ce investeşti cei mai mulţi bani? 

Cea mai importantă investiţie o reprezintă educaţia Jasminei, fetiţa mea. Cred că educaţia este cea mai bună investiţie a unui părinte pentru copilul său. Aici sunt incluse şcoală, implicarea personală în educaţia copilului, timpul petrecut împreună dar şi călătoriile în ţară sau în lume.

Ai o relaţie specială cu fiica ta, Jasmina. Care a fost momentul în care ai fost cel mai mândru că eşti tată?

Mă bucur că, deşi are deja 14 ani, încă avem o relaţie caldă şi foarte frumoasă. Sunt un tată fericit că are o fată foarte faină, cu simţul umorului şi cu un suflet bun. Seamană cu mama, clar.

Ce e fericirea pentru Virgil Ianţu?

Cine, nu ce! Ele, fetele mele!

Despre „Câştigă România“

Producţie 100% românească a Televiziunii Române împreună cu compania Zucchero Media, „Câştigă România“ este o emisiune-concurs de cultură generală difuzată la TVR 2 şi prezentată de Virgil Ianţu. 

În fiecare ediţie, în platoul emisiunii se află trei concurenţi. Calculatorul alege de pe harta României un judeţ de graniţă ca punct de plecare, iar misiunea celor aflaţi în concurs este să ajungă într-un alt judeţ, tot de graniţă. Pentru a merge mai departe, participanţii trebuie să răspundă corect la întrebări de cultură generală ce au legătură cu judeţele „prin care trec“. Concurentul care reuşeşte să câştige zece ediţii consecutive, maximum de ediţii la care poate participa prin regulament, intră şi în posesia marelui premiu, un autoturism.

„Câştigă România“ a devenit una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite emisiuni de gen din România, aceasta fiind remarcată şi la nivel internaţional. Emisiunea-concurs de pe TVR 2 s-a lansat pe piaţa internaţională, iar în premieră formatul românesc prezentat de Virgil Ianţu va fi adaptat pentru publicul american. Actriţa Whoopi Goldberg va fi producătoarea show-ului, care se va intitula „Win Your Country“.

   

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite