Prințul Harry a pierdut procesul privind securitatea sa în Regatul Unit: „O interpretare nepotrivită”

0
Publicat:

Prințul Harry a suferit o înfrângere la Înalta Curte de la Londra. Ducele de Sussex a acționat în instanță Ministerul britanic de Interne pentru hotărârea luată de Comitetul executiv pentru protecția membrilor familiei regale și a personalităților publice (RAVEC) cu privire la diminuarea nivelului de securitate în timpul vizitelor efectuate în Regatul Unit, relatează The Guardian. 

Prințul Harry
Prințul Harry a pierdut procesul cu Ministerul britanic de Interne. foto:Gettyimages(Arhivă)

Hotărârea a fost luată în luna februarie a anului 2020 și prevedea acordarea unui grad mai mic de securitate finanțată din fonduri publice. 

Avocații ducelui de Sussex au spus în luna decembrie că modul în care a fost tratat prințul Harry a fost „ilegal și nedrept", după ce a fost luată decizia de a schimba nivelul de securitate personală finanțată de contribuabili. În plus, aceștia au atras atenția asupra „impactului pe care l-ar avea asupra reputației Regatului Unit un atac reușit" împotriva ducelui. 

În cadrul acestui caz, au fost depuse contestații legate de măsurile de securitate luate în timpul vizitelor în Regatul Unit. 

Ministerul de Interne a precizat că acțiunea ar trebui respinsă, susținând că RAVEC poate lua decizii privind protecția ducelui, care ar trebui să fie „personalizată" și analizată „de la caz la caz". 

Avocații Ministerului de Interne au susținut că ducele nu mai făcea parte din grupul celor a căror securitate era revizuită periodic de către RAVEC, dar că a fost „readus în cadrul grupului în circumstanțe adecvate". 

În instanță s-a spus că a fost „pur și simplu incorect" să se susțină că nu există nicio dovadă că a fost luată în considerare problema legată de un posibil atac. 

Judecătorul Înaltei Curți, Sir Peter Lane, a tras concluzia că abordarea Ravec nu a fost nici irațională, nici incorectă din punct de vedere procedural. 

„O interpretare nepotrivită”

În decizia de 52 de pagini, care a fost redactată parțial, judecătorul a spus că avocații prințului Harry au avut „o interpretare nepotrivită și formală a procesului RAVEC"

Procesul "pe măsură" conceput pentru reclamant în decizia din 28 februarie 2020 a fost și este solid din punct de vedere juridic”, a afirmat Sir Peter Lane. 

În plus, judecătorul a menționat că atribuțiile comune ale RAVEC constau în „riscurile care apar în Marea Britanie, deoarece acestea îi afectează pe cei care sunt, în aproape toate cazurile, rezidenți în Marea Britanie" și, dat fiind faptul că ei locuiesc în America de Nord, „ducele și ducesa de Sussex nu se încadrează cu ușurință în acest cadru". El a mai adăugat că RAVEC a „comandat evaluări actualizate ale amenințărilor". 

Lane a respins declarațiile ducelui conform cărora RAVEC nu a respectat politicile sale pe motive întemeiate, stabilind că politica nu reprezintă un drept legal. El a remarcat că nu există „un set obligatoriu de criterii pe care să le aplice pentru a considera dacă o persoană ar trebui să facă parte din grupul de persoane protejate de RAVEC"

„Suntem mulțumiți” 

Ba mai mult, a adăugat că „reclamantul a avut la dispoziție numeroase canale de comunicare" și, prin urmare, procesul a fost corect și transparent. Totodată, judecătorul a spus că Ravec nu ar fi fost în măsură să accepte oferta ducelui de a „rambursa sau de a finanța în mod proactiv costul securității" și a contestat afirmația acestuia potrivit căreia „securitatea privată nu poate fi eficientă". 

Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, locuiesc împreună cu copiii lor în America de Nord. În luna ianuarie a anului 2020, cei doi au anunțat că renunţă la calitatea lor de membri activi ai casei regale. 

Cea mai mare parte a procedurilor au avut loc în privat, fără prezența publicului sau a presei, din pricina unor probe confidențiale privind măsurile de securitate pentru prințul Harry și alte personalități publice. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Suntem mulțumiți că instanța a dat dreptate poziției Guvernului în acest caz și analizăm cu atenție următorii pași. Ar fi nepotrivit să facem alte comentarii”. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite