Medicul care a salvat-o pe Andreea Bălan: „A fost o situaţie critică. Resuscitarea a durat un minut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medicul care a salvat-o pe cântăreaţa Andreea Bălan, a explicat că a fost vorba de o complicaţie mai frecventă la naşterile naturale decât în cazul operaţiilor de cezariană, oferind detalii despre starea artistei.

Cântăreaţa Andreea Bălan (34 de ani) a născut pe 4 martie o fetiţă prin cezariană, însă în timpul procedurii au apărut complicaţii majore, iar vedeta a intrat în stop cardio-respirator. Medicii au reuşit să o stabilizeze, iar bebeluşul este în afara oricărui pericol.

Într-o intervenţie la Antena 3, Doru Herghelegiu, medicul care a fost solicitat să intervină, a explicat că a fost o situaţie critică, iar complicaţia apărută este una extrem de rară, dar cu o rată de supravieţuire extrem de mică. 

„A fost o situaţie critică, într-adevăr. Vreau să menţionez că această complicaţie care a apărut în cazul doamnei Bălan este mai frecventă la naşterile pe cale naturală şi nu la naşterile prin cezariană. Este o complicaţie extrem de rară, survine la un număr mare, de 80.000, de naşteri, dar cu o mortalitate extraordinar de mare. Nu sunt statistici foarte sigure, dar peste 90% din paciente mor“, a spus Doru Herghelegiu.

Medicul a explicat ce se întâmplă de fapt în cazul acestei complicaţii: „Este un accident dramatic, imprevizibil, care antrenează perturbări fiziopatologice extrem de severe: şocul cardiac, stop respirator, deci o insuficienţă cardiacă dublată de una respiratorie, care se instalează brusc. Sunt devastatoare şi, în final, se adaugă o tulburare de coagulare care pune în pericol supravieţuirea. Tulburare de coagulare care este severă şi care se compensează greu, este şi foarte greu de controlat. De-abia în cursul zilei de marţi am reuşit să echilibrăm tulburarea de coagulare“.

Medicul Herghelegiu a subliniat că au fost făcute în timp util toate manevrele, resuscitarea Andreei Bălan a durat un minut, însă nu i-au fost afectate funcţiile cerebrale: „Problemele respiratorii au fost echilibrate în timp util în sala de operaţii şi nu i-au produs niciun moment de deteriorare a funcţiilor cerebrale. Imediat s-a trecut de la anestezia combinată pe anestezie generală în momentul în care s-a instalat şocul cardio-respirator şi s-au luat în paralel cu intervenţia chirurgicală toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina finalizarea dramatică ce apare într-o proporţie covârşitoare în aceste cazuri“.

Totuşi, specialistul nu a dorit să dezvăluie diagnosticul, însă a explicat că orice pacientă se poate confrunta cu această complicaţie, pentru că nu există anumiţi factori predispozanţi.

Medicul Herghelegiu a anunţat şi că Andreea Bălan se simte mai bine şi astăzi va ieşi de la Terapie Intensivă: „Starea ei este bună, este conştientă, a intrat în comunicare cu familia, cu medicii. Probabil se va recupera foarte repede. Mâine va ieşi de la Terapie Intensivă. Nu sunt urmări. Copilul e bine“.  

Cântăreaţa Andreea Bălan (34 de ani) şi actorul George Burcea (31 de ani), care s-au căsătorit în 2017, au devenit părinţi pentru a doua oară. Cei doi mai au o fetiţă, Ella Maya, în vârstă de doi ani. 

   

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite