Kirk Douglas a împlinit 97 de ani. Povestea evreului sărac, ajuns legenda Hollywoodului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre legendarul actor Kirk Douglas se poate spune că are nouă vieţi: după o operaţie la inimă, un accident vascular cerebral şi un accident de elicopter, acesta sărbătoreşte astăzi cea de-a 97-a aniversare.

Kirk Douglas, pe numele adevărat Issur Danielovitch, este fiul unor imigranţi evrei ruşi, iar în biografia apărută în 1988, Douglas „a vopsit“ o imagine de neuitat a familiei lui din primii ani trăiţi în America:

„Tatăl meu, care a fost un comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un cal şi o căruţă mică şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi...Chiar şi pe strada Eagle, în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era situat pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului“.

Primul Oscar: o îngheţată

Provenind dintr-o familie săracă, Douglas, copil fiind, a trebuit să vândă gustări morarilor pentru a câştiga banii pentru lapte şi pâine. Mai târziu, a livrat ziare şi a lucrat în mai mult de 40 de locuri înainte de a deveni actor. 

Singurul lucru din viaţa mea pe care l-am ştiut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorinţa de a deveni actor   Kirk Douglas, actor

În timpul studiilor, Douglas a jucat în mai multe piese de teatru şi astfel a descoperit calea pe care avea să o urmeze: „Singurul lucru din viaţa mea pe care l-am ştiut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorinţa de a deveni actor. Am ştiut de mic că vreau să devin actor, din clasa a doua. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am ştiut. La final, mama mi-a ofeirt primul meu Oscar: o îngheţată. Nu am uitat niciodată acel moment“, a dezvăluit actorul într-un interviu oferit publicaţiei „The Hollywood Reporter“.

image

Kirk Douglas, în rolul pictorului Van Gogh, în filmul „Lust for life“ FOTO cinemagia.ro

De la război pe platourile de filmare

Cu numele Kirk Douglas, actorul a reuşit să facă istorie, după ce în anul 1939 a câştigat o bursă în cadrul Academiei Americane de Arte Dramatice. Doi ani mai târziu, acesta s-a înrolat în Marina Statelor Unite, de unde a plecat după trei ani din cauza rănilor suferite în război. 

Primul său rol a fost în filmul „The Strange Love of Martha Ivers“ din 1946, după care au urmat roluri în aproape 80 de filme, multe dintre ele devenite clasice. Printre acestea se numără „Spartacus“, „The Band and the Beautiful“, „Lust for life“ şi „Paths of Glory“.

image

Imagine din filmul „Paths of Glory“ FOTO cinemagia.ro

Poate cel mai important moment al carierei sale a fost cel în care a refuzat rolul din „The Great Sinner“ şi a ales să joace într-un film cu buget redus, „The Champion“, în care a făcut un rol memorabil şi care i-a adus prima nominalizare la premiile Oscar, după cum se arată într-o biografie publicată de procinema.com. 

Omul care a schimbat regulile Hollywood-ului

„Agenţii mei mi-au zis că sunt nebun. Am refuzat acel film pentru că voiam să joc rolul unui bărbat dur. Voiam să mi se spună «domnule»“, îşi amintea Douglas, într-un interviu. Odată cu acel rol, viaţa lui Douglas a luat o întorsătură neaşteptată,  fiind considerat de mulţi omul care a schimbat regulile Hollywoodului.

În plus, Kirk Douglas este cel care a pus capăt unei perioade negre a Hollywoodului – The Blacklist, când şefii celor mai mari studiouri de film americane, directori excutivi şi asociaţiile de actori şi scenarişti din Los Angeles s-au unit pentru a exila din industria cinematografică cineaştii care aveau ideologii comuniste. Douglas, în schimb, a dat dovadă de curaj atunci când a decis să realizeze filmul „Spartacus“ împreună cu un scenarist al cărui nume se afla pe lista neagră, Dalton Trumbo, după cum se arată în aceeaşi biografie.

image

Kirk Douglas, în rolul care l-a făcut celebru, din filmul „The Champion“ FOTO cinemagia.ro

„Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit“

Rolurile prin care s-a remarcat au fost cele în care juca personaje dure, dar rămas celebru este cel din „Spartacus“, regizat de regretatul Stanley Kubrick. 

„Am fost intrigat de personajul Spartacus, trebuia să fac acest film. Însă treceam printr-o perioadă neagră la Hollywood, epoca McCarthy. Sunt foarte mândru că am reuşit cu acest film să încheiem perioada Blacklist, cel mai ruşinos moment din istoria Hollywood-ului. Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit. Este plăcut să faci un film iubit şi care să însemne ceva pentru public“, a mai spus Douglas pentru „The Hollywood Reporter“.

image

Kirk Douglas, în rolul lui Spartacus din filmul omonim FOTO cinemagia.ro

Despre Stanley Kubrick, alături de care a făcut două filme memorabile, „Paths of Glory“ şi „Spartacus“, Douglas spunea că „era un om dificil, însă un regizor sclipitor“. Rolul pentru care a primit cea de-a treia nominalizare la Oscar a fost cel al pictorulu Vincent Van Gogh din „Lust for Life“, despre care mărturisea: „Actoria înseamnă să faci pe cineva să creadă. Însă acel personaj mi-a schimbat complet viaţa, m-a înspăimântat, pentru că acel personaj punea stăpânire pe mine. Nu am mai trăit o astfel de experienţă în niciun alt film“.

În anul 2004, Kirk Douglas s-a retras din actorie, dar numele îi este dus mai departe de fiul său, Michael Douglas, un actor la fel de celebru, pe care, spune Kirk, nu l-a încurajat să aleagă această cale, dar de care este mândru. 

Personajul lui Vincent Van Gogh mi-a schimbat complet viaţa, m-a înspăimântat, pentru că acel personaj punea stăpânire pe mine   Kirk Douglas, actor

„Nu l-am încurajat niciodată pe Michael să aleagă actoria. Din contră, am încercat să-l descurajez. Însă eu îl admir pe el pentru că este un om deoesbit şi un filantrop. Sunt mândru de copiii mei pentru că toţi au muncit foarte mult“.

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri