Iris Apfel, supranumită „starleta geriatrică”, un icon al modei new-yorkeze, a murit la 102 ani

0
Publicat:

Zi tristă în lumea modei din New York, odată cu vestea trecerii în neființă a unei figuri emblematice. Excentrica Iris Apfel a murit vineri, la venerabila vârstă de 102 ani. Anunțul trist a fost făcut de contul ei oficial de pe rețeaua de socializare Instagram, conform AFP.

Excentrica Iris Apfel s-a stins din viață FOTO AFP
Excentrica Iris Apfel s-a stins din viață FOTO AFP

Într-o postare solemnă, contul lui Iris Apfel a marcant sfârșitul unei vieți pline de culoare și creativitate. O simplă mențiune a datelor de naștere și deces, însoțită de o imagine ce o înfățișa pe doamna cu o rochie lungă, aurie, și ochelari masivi de un negru intens, a fost îndeajuns pentru ca urmăritorii să își dea seama despre ce este vorba.

Până în ultima sa zi, Iris Apfel a rămas activă pe platformele de socializare, fiind una dintre cele mai vechi și îndrăznețe voci din lumea modei. 

Etichetată drept „starleta geriatrică”, Apfel nu s-a sfiit să-și asume titlul și să-și pună amprenta pe diverse colaborări, inclusiv cu branduri celebre precum H&M, Citroën, Magnum, Happy Socks și MAC.

Cu o uriașă audiență, de 2,9 milioane de abonați pe Instagram, Iris Apfel a fost o prezență constantă la evenimentele de modă, cu zâmbetul său emblematic, etalând dintr-un scaun cu rotile, cu multă mândrie și stil, cele mai noi creații ale marilor designeri.

A renovat Casa Albă pentru nouă președinți

Iris Apfel s-a născut în 1921, în Queens, New York, într-o familie de evrei. A studiat istoria artei. Cariera sa a luat o turnură neașteptată când s-a implicat în designul interior, contribuind la renovarea Casei Albe pentru nu mai puțin de nouă președinți, începând cu Harry Truman și terminând cu Bill Clinton.

Dar pasiunea sa supremă a fost mereu moda. Timp de decenii, Apfel a strâns o colecție impresionantă de haine de la cei mai de seamă designeri ai secolului XX, adevărate opere de artă vestimentară, în cele două etaje ale apartamentului său de pe Park Avenue.

În 2005, Muzeul Metropolitan din New York a găzduit o retrospectivă a garderobei sale, iar bijuteriile sale celebre au fost o atracție deosebită, cu Apfel mărturisind că obișnuia să se aprovizioneze de la Tiffany, dar și din piețele din Harlem.

„Nu ești drăguță, ai stil”

„Într-o zi, cineva mi-a spus: "Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar nu contează. Ai ceva mult mai important: ai stil”, avea obiceiul să spună.

Expresia sa de individualitate a fost recunoscută și în afara granițelor Americii. În 2016, a fost subiectul unei expoziții la Bon Marche din Paris, a fost fața unei campanii publicitare Citroën și a unui brand australian de pret-a-porter, Blue Illusion.

Un documentar dedicat vieții sale, intitulat „Iris”, regizat de Albert Maysles, a fost lansat în 2014, oferind o privire intimă asupra personalității sale unice și a contribuției sale la lumea modei.

Tragedia vieții sale a venit în 2015, când soțul său, Carl, un industriaș textil, a murit la vârsta de 100 de ani, după 67 de ani de căsătorie.

Iris Apfel, alături de soțul ei, Carl (2008) FOTO Arhivă
Iris Apfel, alături de soțul ei, Carl (2008) FOTO Arhivă

Îndrăgind siluetele colorate și refuzând uniformitatea, Iris Apfel a încurajat mereu femeile să-și asume propria lor individualitate, prin mantra: „Îndrăznește să fii diferit!”

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite