FOTO Marioara Murărescu, înmormântată cu onoruri militare. Sute de oameni şi-au luat adio de la doamna folclorului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artiştii de muzică populară, colegii, apropiaţii şi familia au condus-o pe Marioara Murărescu pe ultimul drum, marţi după-amiază. După ceremoniile religioase emoţionante, prezentatoarea emisiunii „Tezaur Folcloric“, ce a murit la 66 de ani din cauza cancerului, a fost îngropată la Cimitirul Cernica.

Aşa cum şi-a dorit fosta prezentatoare a emisiunii „Tezaur Folcloric“, trupul său neînsufleţit a fost îngropat la cimitirul mănăstirii Cernica, lângă părinţii ei. Realizatoarea de la TVR a fost înmormântată cu onoruri militare, iar soldaţii au tras mai multe salve de puşcă, din respect pentru cariera sa impresionantă.

Pe lângă Petre, fiul Marioarei Murărescu, soţia sa, apropiaţii şi familia, cântăreţii de muzică populară şi colegii din TVR şi-au arătat solidaritatea în acest moment dureros. La înmormântare au participat şi mai multe ansambluri folclorice din toată ţara, iar Gelu Voicu, Petrică Mâţu Stoian, Constantin Enceanu, Gheorghe Turda şi Constantin Măgureanu s-au numărat printre artiştii care şi-au luat rămas bun de la cea care va rămâne în sufletele lor.

„Pentru mine a fost ca o adevărată mamă, atât în meseria mea, cât şi în viaţa mea, pentru sfaturile pe care mi le-a dat. Când aveam o problemă, o sunam şi o întrebam. Şi am ţinut de sfaturile dânsei şi dacă am ajuns unde am ajuns, într-o foarte mare măsură se datorează şi domniei sale“, a spus Constantin Enceanu, pentru „Adevărul“. De altfel, interpretul de muzică populară şi-a amintit de ultima întâlnire cu Marioara Murărescu. „Am văzut-o la începutul lui decembrie, când am fost la dânsa la spital. Se deplasa cu un cadru. Apoi, am mai vorbit cu dânsa la telefon şi i-am zis: «Haideţi că e bine, aţi făcut progrese, arătaţi tot mai bine, v-aţi ridicat», la care mi-a răspuns: «Oh, escroc eşti! Tu vrei să mă faci să uit»“, a spus artistul despre cea care a suferit de cancer

   

Petrică Mâţu Stoian recunoaşte că succesul profesional i se datoarează Marioarei Murărescu. „Ea m-a descoperit în urmă cu 20 de ani şi ei îi dorez cariera. Azi au venit mulţi artişti de muzică populară care au apreciat-o. Dumnezeu i-a luat pe mulţi, I-a luat la El pe oamenii buni, pentru că are nevoie de ei. Vreau ca o perioadă de şase săptămâni, cum spune tradiţia, să nu-i fie scormonit trecutul. Dumnezeu s-o odihnească!“, a zis Petrică Mâţu Stoian.

Şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un mesaj, ce a fost recitat în Biserică. „Doamna Marioara Murărescu va rămâne permanent în conştiinţa publică românească prin dragostea şi pasiunea cu care şi-a dedicat întreaga viaţa cultivării valorilor autentice ale folclorului românesc, valorificate constant în emisiunea de cultură muzicală populară românească «Tezaur Folcloric», realizată la Televiziunea Română timp de aproape trei decenii. Mare iubitoare a tradiţiilor populare, doamna Marioara Murărescu a înţeles şi a transmis multor generaţii de români adevărul că folclorul şi muzica populară românească autentică îl apropie pe om de Dumnezeu şi de semenii săi. În acest sens, emisiunile realizate de doamna Marioara Murărescu sunt o mărturie vie a legăturii păstrate şi cultivate permanent cu Biserica neamului românesc, exprimată prin creaţii folclorice inspirate de valorile perene ale credinţei creştine“, sunt câteva dintre cuvintele Preafericitului.

Luni, artişti de muzică populară, realizatori TV, dar şi oameni obişnuiţi i-au adus un omagiu prezentatoarei la Televiziunea Română, instituţia în care a lucrat peste 40 de ani. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite