Două membre ale trupei Pussy Riot au fost arestate la Soci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadzehda
Tolokonnikova (24 de ani) şi Maria Alyokhina (25 de ani) au scrie pe
Twitter că au fost reţinute în centrul oraşului Soci, sub
acuzaţia de furt FOTO AFP
Nadzehda Tolokonnikova (24 de ani) şi Maria Alyokhina (25 de ani) au scrie pe Twitter că au fost reţinute în centrul oraşului Soci, sub acuzaţia de furt FOTO AFP

Două membre ale formaţiei de punk rock Pussy Riot, eliberate în luna decembrie din închisoare, au scris pe Twitter că au fost arestate în centrul oraşului Soci, la 30 de kilometri de parcul olimpic Adler, scrie „The Hollywood Reporter“.

„Am fost arestate... şi am fost acuzate de furt“, a scris Nadzehda Tolokonnikova (24 de ani) pe contul său de Twitter. Maria Alyokhina (25 de ani), colega de trupă, a scris pe aceeaşi reţea de micro-blogging că a fost, la rândul ei, arestată, ambele fiind reţinute în centrul oraşului Soci, la 30 de kilometri de parcul olimpic. Evgeny Feldman, jurnalist de origine rusă, spune că cele două au fost arestate privind suspiciunea de furt de la un hotel din Soci. Tolokonnikova spune că a venit la Soci pentru a cânta o nouă piesă, „Putin Will Teach You To Love Your Motherland“, un cântec despre „represiunea politică din Rusia“, după cum a declarat pentru BBC. De asemenea, ea a mai spus că Soci este „un oraş poliţienesc“.

Semyon Simonov, activist local pentru drepturile omului, a declarat pentru Associted Press că se afla alături de cele două membre Pussy Riot atunci când au fost oprite de poliţia locală şi acuzate de furt. Simonov a mai spus că pe lângă cele două, câţiva alţi activişti au fost reţinuţi la secţia de poliţie din Adler.

pussy riot la politie foto afp

Sediul poliţiei din Adler unde cele două au fost reţinute FOTO AFP

Soţul Nadzehdei Tolokonnikova, Pyotr Verzilov, a fost citat de radioul „Echo of Moscow“ spunând că cele două femei au fost reţinute iniţial de un ofiţer al Serviciului Federal al Securităţii de Frontieră, organism succesor al KGB-ului, ca mai apoi poliţia locală să sosească la faţa locului. Acelaşi post de radio a arătat că aceasta este a doua oară când cele două componente Pussy Riot au fost reţinute de la venirea în Soci.

Nadzehda Tolokonnikova şi Maria Alyokhina au stat în spatele gratiilor aproximativ doi ani, fiind condamnate pentru „huliganism“ în urma unui concert susţinut într-o catedrală din Moscova. Pe lângă acest pretext, cele două au mai fost acuzate de de ură religioasă, motiv pentru care au devenit, în scurtă vreme, două embleme internaţionale pentru militanţii drepturilor omului.

Cele două au fost eliberate în luna decembrie, chiar în ajunul începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Chiar şi aşa, Nadezhda Tolokonnikova a îndemnat ţările străine să boicoteze jocurile de la Soci şi a catalogat legea amnistiei care i-a adus libertatea drept „o măsură cosmetică“, menţionând că sisitemul de închisori din Rusia are nevoie de reforme, fapt pentru care va continua să desfăşoare acţiuni antiguvernamentale.

Pussy Riot Mediafax

Trupa Pussy Riot, în detenţie FOTO Mediafax

Vladimir Putin, care a negat acuzaţiile conform cărora oamenii sunt întemniţaţi pe motive politice, a declarat că amnistia arată umanitatea statului rus. Atât Maria Alyokhina, cât şi Nadezhda Tolokonnikova au înfruntat condiţii dure în interiorul sistemul penitenciar din Rusia şi au avut o serie de cereri de eliberare condiţionată, care au fost refuzate.

Tolokonnikova s-a plâns de abuzuri ale personalului închisorii şi a intrat în greva foamei în timpul detenţiei sale, iar un al treilea membru al trupei Pussy Riot, Yekaterina Samutsevich, de asemenea încarcerată, a fost eliberată în urma unui recurs, în octombrie 2012.

La începutul acestei luni, şase dintre membrele Pussy Riot au semnat o scrisoare deschisă prin care insistau ca cele două să nu mai fie asociate cu colectivul punk rock. Acestea spunea că Maria Alyokhina şi Nadezhda Tolokonnikova au uitat de „aspiraţiile şi idealurile grupului“ şi că au comis o greşeală atunci când au apărut în cadrul concertului umanitar Amnesty International, de la New York.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite