Două membre ale trupei Pussy Riot vor apărea în cadrul concertului Amnesty International

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două componente ale formaţiei de punk rock Pussy Riot vor apărea în cadrul unui concert umanitar pentru promovarea drepturilor omului organizat în New York, arată BBC care citează organizatorii show-ului, Amnesty International.

Maria Alyokhina (25) şi Nadezhda Tolokonnikova (24), care au stat în spatele gratiilor, în Rusia, aproape doi ani sub pretexul acuzaţiilor de ură religioasă, au devenit acum două embleme internaţionale pentru militanţii drepturilor omului.

Acesta va fi prima vizită a celor două în Statele Unite ale Americii după ce, în luna decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin le-a garantat amnistia, cu două luni înainte de a fi eliberate. Cele două membre ale formaţiei Pussy Riot au fost condamnate în 2012 pentru huliganism motivat de ură religioasă după ce au luat cu asalt altarul celei mai mari catedrale din Rusia şi s-au rugat Fecioarei Maria ca Rusia să scape de Putin.

„În urmă cu o lună eram eliberate dintr-un lagăr de prizonieri. Nu vom uita niciodată cum este să fii condamnat la închisoare pe motive politice. Am promis că vom continua să-i ajutăm pe cei care au rămas în spatele gratiilor şi sperăm să avem un public numeros la concertul Amnesty International, de pe 5 februarie, din Brooklyn“, au spus cele două într-o declaraţie comună.

Chiar dacă vor fi prezente la spectacol, în compania unor nume precum The Flaming Lips, Imagine Dragons, Lauryn Hill şi Tegan and Sara, nu se ştie, încă, dacă cele două vor cânta.

image

Pussy Riot FOTO Reuters

Luna trecută, Nadezhda Tolokonnikova a îndemnat ţările străine să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă care vor avea loc la Soci, în Rusia. Totodată, aceasta a catalogat legea amnistiei care i-a adus libertatea drept „o măsură cosmetuică“ şi a declarat că sisitemul de închisori din Rusia are nevoie de reforme, promiţând că va continua să desfăşoare acţiuni antiguvernamentale.

Vladimir Putin, care neagă acuzaţiile conform cărora oamenii sunt întemniţaţi pe motive politice, a declarat că amnistia arată umanitatea statului rus. Atât Maria Alyokhina, cât şi Nadezhda Tolokonnikova au înfruntat condiţii dure în interiorul sistemul penitenciar din Rusia şi au avut o serie de cereri de eliberare condiţionată, care au fost refuzate.

Tolokonnikova s-a plâns de abuzuri ale personalului închisorii şi a intrat în greva foamei în timpul detenţiei sale, iar un al treilea membru al trupei Pussy Riot, Yekaterina Samutsevich, de asemenea încarcerată, a fost eliberată în urma unui recurs, în octombrie 2012.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite