Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.

Prinţesa Aiko nu va moşteni tronul Crizantemei. FOTO: Profimedia
Prinţesa Aiko nu va moşteni tronul Crizantemei. FOTO: Profimedia

De la distanţă, soarta celor ajunşi să trăiască în Palatul Imperial din Tokyo poate părea una privilegiată, poate chiar mistificată, mai ales că, până recent, oamenilor de rând nu le era permis să-şi vadă Împăratul, considerat sacru, de neatins.

Dar, chiar dacă lumea modernă a schimbat un pic şi raportarea Casei Imperiale la viaţa supuşilor săi, dar şi perspectiva asupra destinului celor "aleşi", modernitatea n-a păstruns, se pare, în prea multe cotloane ale Palatului, de vreme ce legea succesiunii, din 1947, nu le permite femeilor să acceadă la tron.

Aşa se face că fiica actualului Împărat al Japoniei, Prinţesa Aiko, ştie încă de pe-acum că nu va fi niciodată Împărăteasă. La un moment dat, a existat o şansă ca ea să-i poată urma la tron Împăratului Naruhito, prin schimbarea legii salice - demersurile fiind începute după 2001, anul naşterii ei. Numai că, în 2006, se năştea un băieţel în Familia Imperială, Prinţul Hisahito, fiul fratelui lui Naruhito, Akishino. De fapt, prin acest eveniment neaşteptat, Akishino, care până atunci avusese şi el doar fete (Prinţesele Mako şi Kako), a fost promovat la statutul de Prinţ Moştenitor, ceea ce a scos-o pe Aiko din prima linia de succesiune la tron. Astfel, prințesa Aiko a fost nevoită să se adapteze unui nou stil de viață și a început să meargă pe urmele mamei sale și să fie victima presiunii pe care o exercită viața la curte.

Aiko, "cea mai singură prinţesă din lume"

Unica fiică a lui Naruhito al Japoniei a fost crescută în stricteţea şi conservatorismul vechi nipon, ajungând să aibă o existenţă foarte singuratică şi chiar abstrasă lumii în care trăieşte. Felul în care se îmbracă, gesturile sale şi timiditatea excesivă trădează un caracter introvertit al unui copil crescut cu o mare severitate. Şi asta chiar dacă ea nu va fi niciodată la cârma ţării!

Ca să vă faceţi o idee despre cât de stricte sunt regulile de la Palat, aflaţi că în ziua în care tatăl ei a fost întronizat, la vârsta de 59 de ani, Prinţesa Aiko nici măcar nu a putut fi prezentă - la fel cum nici mama ei, împărăteasa Masako, măritată de 28 de ani cu Naruhito, nu i s-a permis să ia parte la eveniment. Şi asta din cauza faptul că tradiţia niponă spune că femeile nu au voie să fie prezente la acestă ceremonie.

Naruhito este cel de-al 126-lea Împărat al Japoniei. FOTO: Profimedia
Naruhito este cel de-al 126-lea Împărat al Japoniei. FOTO: Profimedia

O regulă care, spunem noi, profanii, ar fi putut fi schimbată, dacă s-ar fi dorit modernizarea ocârmuirii nipone. Dar, din aceleaşi considerente, Prinţesa Aiko, care altfel a fost încurajată să apară alături de părinţii săi la evenimentele publice încă de la vârsta de 15 ani, continuă să aibă o existenţă austeră şi dictată de cutume vechi între pereţii Palatului din Tokyo. Un motiv clar pentru care acum e cunoscută drept "cea mai singură prinţesă din lume".

Viitor trasat de Palat

La cei 21 de ani ai săi, Prinţesa Aiko, alintată Toshi, nu poate visa prea mult la cum va fi viaţa ei la Palat. Şi asta pentru că, deşi nu va urca niciodată pe tron, cutuma îi cere să nu se căsătorească vreodată cu un om de rând - aşa cum a făcut-o verişoara sa, Prinţesa Mako, măritată cu un fost coleg de facultate, Kei Komuro, pentru care a lăsat avere, palat şi titluri şi s-a mutat în Statele Unite.

Potrivit regulilor, Aiko ar putea să-şi unească destinul doar cu un nobil de un anumit rang - însă un bărbat care să îndeplinească toate condiţiile cerute de monarhia niponă nu mai există la ora actuală în Japonia. Ceea ce înseamnă, practic, că Aiko nu se poate mărita, întrucât nu are cu cine.

Prinţesa Aiko, alături de mama sa, Masako, şi de tatăl său, Naruhito. FOTO: Profimedia
Prinţesa Aiko, alături de mama sa, Masako, şi de tatăl său, Naruhito. FOTO: Profimedia

Dacă ar alege să se căsătorească cu un om de rând, Prinţesa Aiko ar avea parte de acelaşi scandal public de care a avut parte şi Prinţesa Mako şi ar fi repudiată fără titluri şi fără avere.

Iar dacă Toshi ar alege să nu se căsătorească, în acest caz ar trebui să devină o fecioară castă, care i-ar perpetua existenţa în izolare şi solitudine.

Să sperăm, însă, că japonezii îşi vor actualiza şi ei viziunea şi vor adopta reguli mai relaxate pentru membrii familiei conducătoare.

FOTO: Profimedia

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite