De ce Steve Jobs se îmbrăca la fel în fiecare zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
steve jobs

De câte ori pe zi deschizi o fereastră în Google doar să tastezi ceva, repede? Cât timp petreci dimineaţa gândindu-te cu ce să te îmbraci? Câte minute pe zi te costă să te decizi ce să mănânci la prânz, cu ce sarcină să-ţi începi ziua de muncă, dacă să mergi sau nu la sală în ziua respectivă?

În fiecare zi luăm sute ce decizii, fie că ne dăm sau nu seama. Unele sunt importante, iar altele, banale. Din păcate, studiile arată că noi, oamenii, avem o capacitate limitată de a lua decizii. Oboseala decizională e un concept ce porneşte de la un fenomen denumit “epuizarea eu-ului” şi care a fost explorat recent de Roy Baumeister în urma unei ipoteze mai vechi emise de Freud. Experimentele, detaliate în cartea sa Voinţa. Cum să-ţi descoperi cea mai mare putere interioară, au arătat că dispunem de o cantitate finită de energie dedicată autocontrolui. Iar când o epuizăm, fie creierul intră în shut down (ştii acel sentiment când nu vrei decât să stai, şi atât?) sau alunecăm pe panta tentaţiilor interzise: a dulciurilor, a alcoolului, a trimiterii de sms-uri nocturne unui ex.

Participanţii la studiul lui Baumeister au fost obligaţi să se uite la un film foarte slab, iar ulterior, să rezolve nişte exerciţii mentale ce necesitau autodisciplină. Concluziile cercetării autorului au arătat că voinţa este ca un muşchi care face… febră musculară atunci când este suprasolicitat. Practic, de la un punct încolo, ne lipseşte energia şi puterea de concentrare. Iar voinţa este precum combustibilul pentru maşină – dimineaţa ai rezervorul plin, pe parcursul zilei îl consume, iar seara eşti atât de extenuat de deciziile luate pe parcursul zilei, încât ajungi să mănânci fast-food.

Iar asta îmi explică de ce mi se întâmplă atât de des…

Citeşte continuarea aici

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite