Chris Rock şi „problema rasială“ a Hollywood-ului: „Este o industrie a albilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul american Chris Rock scrie într-un articol publicat de „The Hollywood Reporter“ despre experienţa sa ca bărbat de culoare la Hollywood, loc pe care îl numeşte „o industrie a albilor“.

Chris Rock spune că orice bărbat de culoare se confruntă cu dificultăţi atunci când încearcă să obţină un rol la Hoolywood, „cetatea filmului“ acceptând într-un fel o nouă formă de sclavie. „Este o industrie a albilor. La fel cum NBA este o industrie a negrilor. Nu spun că este un lucru rău. Pur şi simplu aşa este. Iar oamenii de culoare care totuşi sunt angajaţi sunt mereu aceeaşi. Iar în cel mai bun caz e vorba de o femeie. (...) Dar câţi bărbaţi de culoare ai întâlnit lucrând la Hollywood? Bărbaţii nu sunt angajaţi. Un bărbat negru cu vocea groasă şi puţin păr facial? Nu se va întâmpla. Sunt un tip care a acceptat toate acestea... Este cel mai liber oraş din lume, dar are o parte care este, într-un fel, rasistă - nu în sensul, «du-te dracu, negrule», ci o acceptare a faptului că acest stat din Los Angeles adoptă sclavia“, a scris Chris Rock.

Ţinând seama de ultimele filme lansate de industria de la Hollywood, actorul subliniază faptul că în nicio producţie recentă femeile de culoare nu au fost distribuite în roluri importante, la fel cum se întâmplă şi în serialele TV. „Ce zici de «Detectivii din Louisiana»? Nu am auzit numele vreunei fete de culoare pe listele pentru sezonul trei. Niciuna. Oricine altcineva era disponibil, asta dacă nu eşti negru. Iar în filme aproape că nu vezi femei de culoare. Vezi filme întregi fără o actriţă de gen. Aruncă un os şi unui bărbat de culoare. OK, uite bărbatul de culoare. Dar există vreo femeie de culoare în «Interstellar»? Sau în «Gone Girl»? Sunt sigur că nu apar. Nu îmi aduc aminte de ele. Merg la filme în fiecare săptămână, pot să merg şi o lună neîntrerupt şi să nu văd o femeie de culoare având un discurs adevărat. Ăsta e adevărul“, mai spune Rock.

Aceasta nu este prima ocazie cu care Chris Rock supune această problemă dezbaterii publice. Invitat la emisiunea „CBS This Morning“, Rock arăta că există diferenţe semnificative între comedianţii de culoare şi cei albi, primii având în spate „o responsabilitate a poporului“. „A fi faimos în calitate de bărbat negru este un pic diferit de a fi celebru ca tip alb. Tom Hanks este un actor extraordinar, dar Denzel Washington este un zeu pentru oameni. Denzel Washington are o responsabilitate faţă de poporul său, una pe care Tom Cruise sau Liam Neeson nu o au“, demonstra acesta.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite