Chirilă, mesaj de la protestul diasporei: „Să nu abandonăm ideea că am putea reconstrui ţara noastră. Există vinovaţi şi ei trebuie să plătească“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă a transmis un mesaj din Piaţa Victoriei, acolo unde peste 20.000 de persoane au participat la mitingul diasporei, la un an de la reprimarea violentă a protestelor din 10 august.

Tudor Chirilă, nelipsit de la protestele de stradă şi unul dintre cei mai critici cetăţeni când vine vorba de problemele societăţii româneşti, a transmis un mesaj din Piaţa Victoriei, unde s-a desfăşurat mitingul diasporei, la un an de la protestele reprimate violent de jandarmi, în 10 august 2018. 

Cântăreţul a vorbit despre motivele pentru care participă la protest, dar şi despre schimbările la nivelul conducerii Jandarmeriei.

Sebastian Cucoş, unul dintre şefii jandarmeriei pus sub urmărire penală în dosarul intervenţiei violente a forţelor de ordine la protestul diasporei din 2018, a revenit la cârma Jandarmeriei Bucureşti. El nu a coordonat însă  jandarmi la protestul de sâmbătă, 10 august 2019, deoarece se află în concediu, potrivit Mediafax. 

„Am ajuns şi eu în Piaţa Victoriei, să fiu alături de toţi oamenii aceştia. Eu ştiu foarte clar de ce mă aflu aici, cred că fiecare ştie, iar eu vorbesc acum în numele meu. Mă aflu aici pentru că la un an de zile de la măcelul din 10 august 2018, eu încă am speranţa că acest dosar nu va deveni un nou dosar de Mineriadă care nu va fi soluţionat niciodată. Există nişte vinovaţi. Se pare că la Jandarmerie a început rotaţia cadrelor, dar «pleacă ai noştri, vin ai noştri», iar vinovaţii aceştia trebuie să plătească. Ştim foarte bine cine sunt autorii morali, dar cozile de topor ar trebui descoperite pentru că, până la urmă, niciun dictator n-ar putea să-şi exercite puterea dacă n-ar avea concursul celor de dedesubtul lui şi doar faptul că ai o autoritate deasupra ta să te facă să nu mai discerni, să nu-ţi dai seama că-ţi ataci propria populaţie, nu prea e normal. Ai întotdeauna posibilitatea ca, dacă vezi că deasupra ta sunt abuzuri sau eşti forţat să abuzezi de drepturile cetăţenilor tăi, poţi să-ţi dai demisia. Poţi să pui casca aia jos şi să-ţi dai demisia. Dar dacă mergi în continuare şi gazezi oameni nevinovaţi, aşteptările mele ca cetăţean, la un moment dat, sunt ca tu să plăteşti. Şi cred că astea sunt aşteptările tuturor celor din Piaţă“, a declarat Chirilă, într-un video live pe pagina personală de Facebook. 

Artistul este optimist şi crede că românii nu ar trebui să abandoneze ideea că ţara noastră ar putea fi „reconstruită“, dar pentru asta fiecare cetăţean ar trebui să lupte împotriva corupţiei. 

„Eu mă aflu aici ca să-mi amintesc de ce s-a întâmplat anul trecut, ca să întăresc ideea că avem nevoie de justiţie, de un stat de drept, că ar trebui ca fiecare cetăţaen să lupte împotriva corupţiei, fie ea corupţia de birou sau de oricare vrea şpagă când intri într-un spital, fie ea corupţie mai mare, şi că ar trebui totuşi să nu abandonăm ideea că am putea, într-un fel sau altul, să reconstruim ţara noastră. Sigur, nu cu hoţii care sunt încă la putere, pentru că dispariţia unuia nu rezolvă esenţa mizerabilă a acestor partide şi a acestui partid care face ce vrea în România, dar speranţa este că, la un moment dat, ţara asta se poate îndrepta. Şi mai e o chestie. Până la urmă, protestul înseamnă «Suntem aici, vă vedem şi nu ne convine ceea ce faceţi». Până la vot, este o altă cale democratică de a-ţi exercita dreptul la opinie. Asta când nu se întâmplă diversiuni şi totul e deturnat în alte sensuri. Sperăm că acest 10 august va fi diferit şi cei care sunteţi acasă, ieşiţi din casă, dacă vă pasă“, a încheiat cântăreţul. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite