Brigitte Bardot, la 83 de ani: femeia frumoasă şi imorală „zdrobită de faimă“. „Mereu m-am considerat urâtă“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brigitte Bardot FOTOGRAFII Guliver/Getty Images
Brigitte Bardot FOTOGRAFII Guliver/Getty Images

Steaua cinematografiei franceze, al cărei stil sexy, îndrăzneţ şi libertin a şocat şi a inspirat deopotrivă, a împlinit 83 de ani. Actriţa, pe care Paris-Match a catalogat-o „imorală din cap până în picioare“, iar pe care alţii au numit-o „cea mai frumoasă femeie din lume“, s-a retras la apogeul carierei, mărturisind că „faima a zdrobit-o“.

Brigitte Bardot poate fi considerată o antieroină, care a frapat prin naturaleţe. „Bardot nu a fost mamă. Bardot nu a fost soţie. Bardot nu avea restricţii“, scriau editorii de la „The Guardian“ în urmă cu aproape zece ani. 

Din 1950, de la prima apariţie în public, şi până în 1973, când, la apogeul carierei, a renunţat la faimă, Brigitte Bardot „a fost curtată“ de scandaluri mai ceva ca de bărbaţi.

Retragerea şi-a explicat-o foarte târziu, mărturisind că a fost „literalmente zdrobită de faimă“, scrie The Guardian. „Nimeni nu-şi poate imagina în ce punct ajunsesem. Era un coşmar. Nu puteam trăi aşa!“

De asemenea, actriţa a făcut şi o declaraţia care a surprins pe multă lumea: s-a considerat întotdeauna urâtă. „Am încercat tot timpul să mă fac cât mai frumoasă cu putinţă, dar chiar şi atunci mă consideram urâtă. Mi-a fost extrem de greu să ies din casă, să mă arăt lumii“, dezvăluia Bardot pentru Vogue. „Mi-a fost foarte teamă că nu mă voi ridica la nivelul aşteptărilor pe care oamenii le aveau de la mine. Acum, la vârsta mea, nu-mi mai pasă. Nu mai vreau să seduc pe nimeni“, preciza actriţa în urmă cu cinci ani.

brigitte bardot foto guliver/getty images

Născută într-o familie bogată din Paris, micuţa Bri, cum o alintau părinţii, a crescut într-un cartier elegant din apropierea Turnului Eiffel. Şi-a petrecut vacanţele de iarnă în Alpi, iar pe cele de vară la Saint Tropez. Micuţa localitate de pe Coasta de Azur, în trecut un sat de pescari, a rămas până astăzi locul ei de suflet.

A făcut balet, apoi a lucrat ca model (avea înălţimea ideală pentru acea perioadă, 1,70 metri, şi, spre deosebire de rivalele sale Marilyn Monroe şi Elizabeth Taylor, nu a avut niciodată probleme de greutate), iar la 15 ani a apărut pe coperta revistei „Elle“.

Un an mai târziu, îl cunoştea pe asistentul de regie (mai târziu regizorul) Roger Vadim, de care s-a îndrăgostit nebuneşte. „Mi-a lăsat impresia unui lup: s-a uitat la mine şi m-a speriat, m-a sedus, nu mai ştiam unde sunt şi ce e cu mine“, povestea tânăra despre această primă întâlnire, după cum scrie Ginette Vincendeau în biografia „Brigitte Bardot: The Life, The Legend, The Movies“.

Mai întâi s-au iubit în secret, apoi nu şi-au mai ascuns relaţia, în ciuda faptului că părinţii tinerei s-au opus tot timpul şi chiar au ameninţat-o că o trimit în Anglia. Au renunţat abia când Bri a încercat pentru prima oară (dar nu şi ultima) să-şi ia viaţa. Însă nu i-au permis să se căsătorească cu Vadim până ce nu a împlinit 18 ani.

Alături de soţul ei, Roger Vadim, care a şi lansat-o FOTO Getty Images

brigitte bardot si roger vadim foto getty images

Roger Vadim, care era, de asemenea, fotograf şi jurnalist, avea toate relaţiile în media pentru a o promova pe tânăra sa soţie, iar carisma şi senzualitatea ei au propulsat-o şi mai mult. După patru ani în această industrie, B.B. avea în palmares o duzină de filme fără pretenţii, fiind remarcată pentru puterea de seducţie, dar nu pentru jocul actoricesc, descris drept „fals şi neprofesionist“.

Totuşi, în 1956, controversatul film „Et Dieu... créa la Femme/Şi Dumnezeu... a creat femeia“, regizat chiar de Roger Vadim, în care Brigitte Bardot joacă rolul principal, alături de Jean-Louis Trintignant, avea să schimbe definitiv lucrurile. În 1959, Simone de Beauvoir a spus despre Brigitte Bardot că reprezintă „locomotiva istoriei femeilor“, declarând-o prima şi cea mai liberă femeie din Franţa postbelică.

Brigitte Bardot, în filmul „Et Dieu... créa la Femme/Şi Dumnezeu... a creat femeia“ 

brigitte bardot foto guliver/getty images

Actriţa a devenit imediat un star, iar filmul „Şi Dumnezeu...a creat femeia“ s-a bucurat de un succes imens la nivel internaţional. Dar, totodată, a marcat şi finalul mariajului dintre cei doi, pentru că Bardot s-a îndrăgostit de Trintignant. 

La patru ani de la cununia religioasă desfăşurată chiar în celebra catedrală Notre Dame de Paris, Vadim şi Bardot au divorţat. Amândoi fuseseră infideli. „Ştiam că asta se va întâmpla. Dar am preferat întotdeauna să am o soţie cu un spirit de aventură, cu acel «joi de vivre»“, spunea Vadim.

brigitte bardot foto guliver/getty images

La vremea aceea Bardot era îndrăgostită nebuneşte de Trintignant, care a divorţat la rându-i, pentru a fi împreună cu actriţa franceză. Peste numai doi ani, însă, aceasta l-a părăsit pentru cântăreţul Gilbert Bécaud, care era, de asemenea, căsătorit. Aventură după aventură. Acesta a devenit un fel de tipar în viaţa divei franceze. Bardot însăşi a recunoscut că a avut peste 100 de relaţii, chiar şi cu femei. „De fiecare dată când mă îndrăgostesc, acea persoană este iubirea vieţii mele“, obişnuia să spună, în tinereţe, femeia dorită de toţi bărbaţii şi invidiată de toate femeile. 

Relaţia cu Jacque Charrier, partenerul ei din filmul „Babette pleacă la război“, a fost însă oficializată. Acesta a devenit al doilea soţ al actriţei şi tatăl singurului ei copil: Nicolas.

Un sex simbol al cinematografiei mondiale FOTO HEPTA

image

Din cauza numeroşilor paparazzi care o aşteptau în stradă, Bardot nu a putut ajunge la spital şi a născut acasă. O naştere lungă şi dficilă. Nu-şi dorise oricum copilul, iar cei care au convins-o să-l păstreze au fost socrii ei. În 1960, la doar 26 de ani, chiar de ziua ei, Bardot avea a doua tentativă de sinucidere după ce a luat somnifere şi a încercat să-şi taie venele în vila ei, din Nisa.

Fiul ei, Nicolas, a rămas în custodia tatălui. Peste ani, actriţa avea să mărturisească: „Nu am fost făcută să fiu mamă. Nu eram îndeajuns de matură pentru a avea grijă de un copil. Eu însămi am nevoie de cineva care să aibă grijă de mine“.

În aceeaşi perioadă, secretarul ei personal, Alain Carré, a vândut câteva secrete presei din Franţa. Care, până la urmă, s-au dovedit a nu fi atât de senzaţionale pe cât aştepta publicul.

Le-am dat tinereţea şi frumuseţea mea bărbaţilor. Acum le dau înţelepciunea şi experienţa mea animalelor. Brigitte Bardot

Brigitte Bardot era foarte cumpătată, chiar zgârcită, şi îşi gestiona averea ca „o casnică burgheză“: verifica atent facturile de la piaţă, ura să risipească mâncarea şi, în ciuda faptului că primea milioane de franci pentru un film, nu cheltuia niciodată pe lucruri scumpe precum caviar sau diamante, şi purta haine simple şi balerini.

Înainte de cel de-al treilea mariaj, cu milionarul german Gunter Sachs, a avut relaţii pasagere cu Mike Sarne, Warren Beatty, Serge Gainsbourg şi Nino Ferrer. Bardot şi Sachs s-au căsătorit la Las Vegas, iar playboy-ul german a cucerit-o după ce i-a „îmbrăcat“ casa din Saint Tropez cu trandafiri aruncaţi dintr-un elicopter. 

brigitte bardot foto guliver/getty images

Brigitte Bardot a mai jucat în „Le Mépris“ (1963), regizat de Jean-Luc Godard, iar pentru rolul din filmul „Viva Maria!“, regizat în 1965 de Louis Malle, a fost nominalizată la premiul BAFTA. Din 1969 până în 1978, Brigitte Bardot a fost imaginea oficială a lui Marianne (care fusese până atunci o figură anonimă) - chipul care simbolizează libertatea Franţei.

În timpul carierei sale, a jucat în 47 de filme, în mai multe musicaluri şi a înregistrat peste 60 de cântece, iar în 1973, la apogeul carierei, Brigitte Bardot s-a retras din lumina reflectoarelor, iar din anii ’80 şi-a dedicat viaţa protejării animalelor.

Astăzi trăieşte pe proprietatea ei din Saint Tropez, numită La Madrague, alături de cel de-al patrulea soţ, Bernard d’Ormale, cu care s-a căsătorit în 1992. În urmă cu cinci ani, actriţa mărturisea că nu mai poate merge şi nu mai poate înota, însă găseşte bucurie în lucrurile mici: „Micile minuni mă bucură, cum ar fi o floare care înfloreşte, dansul unei albine, întinderea apei şi, desigur, animalele, pentru puritatea, curajul şi loialitatea lor.“

Briggite Bardot este o apărătoare înfocată a drepturilor animalelor şi în acest scop a vizitat România în anul 2001 

brigitte bardot getty images
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite