Angelina Jolie, desemnată simbol al feminismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa americană Angelina Jolie a fost numită simbol al feminismului, pentru implicarea sa în campania pentru prevenirea violenţelor sexuale din zonele de război, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie, scrie contactmusic.com.

Anul trecut, actriţa în vârstă de 39 de ani a prezidat, alături de fostul ministru de Externe britanic William Hague, un summit „fără precedent“ pe tema violenţelor sexuale comise în timpul conflictelor şi recurgerii la viol ca „armă de război“, iniţiativă salutată şi de papa Francisc. La summit au luat parte delegaţii din peste 100 de ţări, reprezentanţi guvernamentali, ONG-uri, reprezentanţi ai Bisericii, experţi militari şi juridici, asociaţii umanitare şi membri ai societăţii civile.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă zeci de tabere de refugiaţi pe plan mondial.

În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de emisar special, întrucât actriţa americană a dovedit în circa un deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste cinci milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Topul simbolurilor feminismului, realizat la nivel naţional în Marea Britanie de Heidy Rehman, fondatoarea casei de modă dedicate feministelor Rose and Willard, este completat, în ordine, de actriţa britanică Emma Watson, realizatoarea de televiziune şi jurnalista „The Times“ Caitlin Moran, actriţa americană Jennifer Lawrence, jurnalista şi academiciana australiană Germaine Greer, cântăreaţa americană Taylor Swift, modelul britanic Cara Delevingne, actriţa americană Patricia Arquette, cântăreaţa americană Beyoncé şi cântăreaţa britanică Charlotte Church.

Vedetele incluse în acest top sunt implicate în diverse campanii de promovare a drepturilor femeilor, de la lupta pentru respectarea şi acceptarea calităţilor feminine (campania HeForShe a Emmei Watson) la eliminarea misoginismului (Taylor Swift, piesa „Blank Space“) şi la respectarea egalităţii în ceea ce priveşte salariile (Patricia Arquette, în discursul său de acceptare a premiului Oscar, anul acesta, pentru rolul secundar din „12 ani de copilărie/ Boyhood“).

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite