Program in memoriam Luminiţa Gheorghiu, la posturile Televiziunii Române

0
0
Programe „In memoriam Luminiţa Gheorghiu” vor fi difuzate  în weekend la TVR1, TVR2 şi TVR 3. FOTO: Profimedia
Programe „In memoriam Luminiţa Gheorghiu” vor fi difuzate  în weekend la TVR1, TVR2 şi TVR 3. FOTO: Profimedia

Televiziunea Română va difuza în acest weekend, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova, sub genericul „In Memoriam”, filme şi programe ce stau mărturie pentru talentul şi dăruirea artistică ale actriţei Luminiţa Gheorghiu, care a murit pe 5 iunie, la vârsta de 71 de ani, după o îndelungată suferinţă.

Consacrarea ei în cinematografie a venit odată cu filmul „Moromeţii”, regizat de Stere Gulea. Rolul Catrina Moromete va rămâne întotdeauna asociat cu emoţia, forţa şi expresivitatea inegalabile ale Luminiţei Gheorghiu. TVR 1 va difuza adaptarea romanului lui Marin Preda, sâmbătă, de la ora 21:10.

Din distribuţie fac parte Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareş, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu şi Marius Badea.

Filmul „Moromeţii” va fi difuzat sâmbătă, de la ora 23:00 şi la TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Duminică, pe TVR 2, va fi difuzat, de la 13:10, „Campioana” (1990), o viziune artistică dedicată succeselor gimnasticii femine româneşti. Regizoarea Elisabeta Bostan a prezentat lumea gimnasticii cu realism şi antrenamente autentice, ţinând cont că Izabela Moldovan, interpreta rolului principal, era la acea dată membră în lotul de junioare de la Deva, alături de Lavinia Miloşovici.

Din distribuţie fac parte actorii Mircea Diaconu, Carmen Galin, Diana Lupescu, George Mihăiţă, Maria Ploae, Dinu Manolache şi Luminiţa Gheorghiu, în rolul mamei eroinei principale.

De la ora 20:10, va putea fi urmărit „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), regizat de Cristi Puiu. Pentru rolul asistentei Mioara Avram, Luminiţa Gheorghiu a primit din partea Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles premiul pentru „cea mai bună actriţă într-un rol secundar” (2006) şi a fost, de asemenea, invitată specială a organizatorilor Festivalului de la Cannes (2006).

Programe „In memoriam Luminiţa Gheorghiu” vor fi difuzate duminică şi la TVR 3. De la ora 17:00, va fi difuzat un interviu acordat de ea realizatorului Marius Constantinescu, într-o ediţie a magazinului de cultură urbană „Top cultura”. Programul va fi difuzat sâmbătă, de la ora 17:30 pe TVR Moldova şi duminică, de la ora 16:30, pe TVR Internaţional.

De la ora 17:30, „Parteneri de weekend” oferă reluarea unui interviu realizat în casa ei de la Buşteni. Programul va fi difuzat duminică, de la ora 16:00, pe TVR Internaţional, şi de la ora 17:00, pe TVR Moldova.

TV


Ultimele știri
Cele mai citite