Poziţia TVR după neregulile din raportul Curţii de Conturi: Parlamentul României şi Ministerul Muncii spun că salariul şefei a fost corect stabilit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Română de Televiziune (SRTv) face o serie de precizări după ce raportul pe 2018 al Curţii de Conturi arată că bugetul de stat a fost prejudiciat ca urmare a faptului că şefa instituţiei a primit un salariu mai mare decât i s-ar fi cuvenit. Aceasta nu este, însă, singura abatere descoperită la audit.

Curtea de Conturi a făcut public raportul pe 2018 cu rezultatele auditului efectuat la instituţiile media de stat. La Televiziunea Română s-au constatat mai multe nereguli, între care faptul că bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 59.000 de lei ca urmare a faptului că directorul general, Doina Gradea, a beneficiat de un venit brut superior celui stabilit funcţiei de ministru. Mai mult, remuneraţia membrilor Consiliului de Administraţie fiind calculată în funcţie de salariul şefului, valoarea totală a indemnizaţiilor acordată suplimentar acestora a fost de 178.000 de lei, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu această sumă. 

Într-un comunicat de presă al TVR se subliniază că instituţia a contestat, în octombrie 2019, o serie de măsuri dispuse de Curtea de Conturi, însă nu a primit niciun răspuns. În schimb, Parlamentul României şi Ministerul Muncii au trimis către TVR documente în care se arată că salariul preşedintelui director-general al SRTv a fost corect stabilit, fără a exista vreo încălcare a dispoziţiilor legale.

Redăm integral comunicatul TVR: 

 

Societatea Română de Televiziune a contestat, pe cale administrativă, o serie de măsuri dispuse de Curtea de Conturi prin Decizia nr. 11/2019, emisă în urma elaborării Raportului de Audit Financiar la SRTv pe 2018, având în vedere că, atât în perioada realizării auditului, cât şi la şedinţa de conciliere, organizată conform procedurilor legale, auditorii Curţii de Conturi nu au ţinut cont de argumentele şi explicaţiile reprezentanţilor SRTv.

SRTv a depus contestaţie, în luna octombrie 2019, la Comisia de soluţionare a contestaţiilor constituită la nivelul Curţii de Conturi, revenind cu clarificări şi reiterând în cuprinsul acesteia că, prin acţiunile sale, Societatea Română de Televiziune nu a prejudiciat bugetul societăţii şi nu a încălcat legislaţia în vigoare. 

Până în prezent SRTv nu aprimit niciun răspuns la contestaţia depusă. Au fost primite răspunsuri însă de la Parlamentul României (adresa nr.4c-13/1106), reprezentând interpretarea oficială deoarece această autoritate este emitentul legii speciale a SRTv (Legea nr. 41/1994, republicată), şi de la Ministerul Muncii (adresa nr. 45814/RG/61/DGJ/2020) în care se arată că salariul Preşedintelui Director General al SRTv a fost corect stabilit, fără a exista vreo încălcare a dispoziţiilor legale.

În acest context, considerăm că procedura de control a Curţii de Conturi se află încă în derulare, iar SRTv îşi menţine punctul de vedere exprimat în contestaţia depusă la Curtea de Conturi şi va continua să îl susţină prin toate mijloacele legale.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite