Oana Stănciulescu reacţionează la acuzaţiile de antisemitism: „Nu am intenţionat să propun disculparea fascismului şi a crimelor sale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista Oana Stănciulescu reacţionează la acuzaţiile de antisemitism care i-au fost aduse în urma numirii în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, precizând că se gândeşte să-i acţioneze în instanţă pe cei care au calomniat-o.

În textul „Mi-am dedicat mulţi ani pentru recuperarea memoriei unei atrocităţi politice a secolului trecut, crimele comunismului în România“, publicat pe blogul personal, Oana Stănciulescu răspunde criticilor şi acuzelor vehemente aduse în ultima săptămână. 

Ce critici îi sunt aduse Oanei Stănciulescu

Oana Stănciulescu este acuzată că a combătut legea antilegionară, eroizează personalităţi „de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată“ şi că ar „contribui la crearea unui climat politic şi moral insalubru“ prin declaraţiile făcute în spaţiul public. De asemenea, acţiunile jurnalistei sunt catalogate drept „neolegionare“.

Jurnalista precizează că nu poate ignora criticile, mai ales cele venite din partea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, ai cărui reprezentanţi sunt de părere că desemnarea Oanei Stănciulescu în CA al TVR este incompatibilă cu asumarea şi promovarea memoriei victimelor Holocaustului. 

„Din respect pentru misiunea şi activitatea acestei instituţii doresc să fac o serie de precizări cu privire la faptele şi ideile care îmi sunt reproşate“, notează Oana Stănciulescu.

Oana Stănciulescu: „Nu am nicio ezitare în a recunoaşte în Holocaust ceea ce istoricii au demonstrat deja de decenii“

Aceasta susţine că întreaga sa carieră, precum şi convingerile personale nu sunt în niciun fel de natură să justifice acuzele de antisemitism sau de negare a Holocaustului. Acuzată că pune la îndoială existenţa Holocaustului, jurnalista neagă şi scrie că Holocaustul reprezintă „o acţiune criminală care a avut ca scop exterminarea evreilor din Europa.“

„M-am aşezat întotdeauna de partea valorilor democratice, pe care le împărtăşesc şi pe care m-am străduit să le urmez întotdeauna. Democraţia este, din punctul meu de vedere, opusă atât comunismului cât şi fascismului, cele două flageluri totalitare care au desfigurat Europa şi lumea în secolul trecut. Democraţia este adevăratul anti-fascism, precum şi adevăratul anti-comunism. Nu am nicio ezitare în a recunoaşte în Holocaust ceea ce istoricii au demonstrat deja de decenii: o acţiune criminală, condusă de către stat, planificată, calculată, la scară industrială, având ca scop exterminarea evreilor din Europa. Nicio persoană cu minimă educaţie şi de bună credinţă nu poate nega caracterul sinistru al unei acţiuni care în numai cinci ani a dus la moartea a 11 milioane de persoane, alese ca ţintă pentru simpla lor apartenenţă etnică“, scrie jurnalista pe blog. 

Oana Stănciulescu: „Nu m-am raliat în niciun fel opiniilor politice ale legionarilor, ideologiei antisemite şi nici nu am cauţionat vreo formă de ură etnică“

Oana Stănciulescu mai afirmă că şi-a dedicat mulţi ani pentru recuperarea memoriei unei atrocităţi politice a secolului trecut – crimele comunismului. „Am dedicat articole numeroase unor personalităţi istorice democratice ale României care au pierit sau au îndurat ani de prizonierat în închisorile regimului comunist, precum Iuliu Maniu, Corneliu Coposu sau Ion Mihalache“, afirmă Oana Stănciulescu, precizând că singura dorinţa a fost ca adevărul despre crimele din timpul regimului comunist să ajungă la public. 

În ceea ce priveşte acuzele potrivit cărora ar fi simpatizantă a Mişcării Legionare, jurnalista a lămurit: „Este binecunoscut faptul că între deţinuţii politici s-au aflat şi legionari, dar ei nu reprezintă majoritatea. Cunoaşterea istoriei sistemului concentraţionar comunist în România îi include, însă, şi pe aceştia. Atunci când m-am referit la unii dintre ei nu m-am raliat în niciun fel opiniilor lor politice, ideologiei antisemite şi nici nu am cauţionat utilizarea violenţei în politică sau a oricărei forme de ură etnică. Singurul lucru pe care l-am afirmat, în legătură cu unii dintre intelectualii care s-au asociat în activitatea politică cu diverse forme ale fascismului, precum Mircea Vulcănescu sau Gheorghe Brătianu, este faptul că trebuie să găsim o cale de a face distincţiile care pot fi făcute între opera lor intelectuală şi alegerile lor politice. Amintesc faptul că România nu este singulară în această privinţă. Opera unor intelectuali poate şi mai vinovaţi prin pro-fascismul lor activ, precum Heidegger în Germania, Louis-Ferdinand Céline în Franţa sau Ezra Pound în cultura americană, continuă să fie studiată, publicată, face parte din patrimoniul culturii universale, fără ca autorii să fie în felul acesta scuzaţi în vreun fel pentru culpele lor politice. Acesta a fost sensul integral al criticilor pe care le-am adus anumitor pasaje din textul Legii 217 şi în niciun caz nu am inteţionat să propun disculparea fascismului şi a crimelor sale în România.“

Oana Stănciulescu: Holocaustul şi crimele comunismului, două realităţi istorice atroce

În încheiere, Oana Stănciulescu afirmă că Holocaustul şi crimele comunismului sunt „două realităţi istorice atroce, între care nu putem face ierarhii.“

„Nu trebuie să le confundăm, nu trebuie să considerăm o categorie de crime mai puţin importantă decât alta, nu se pot face ierarhii în privinţa unor astfel de subiecte. Singura cale prin care pot fi combătute asemenea derapaje este democraţia. Iar pentru mine libertăţile democratice, în primul rând libertatea de opinie şi de expresie, sunt esenţiale. Le-am apărat întotdeauna şi le voi apăra în continuare. Iată de ce consider nedrepte şi nemeritate afirmaţiile care s-au făcut în legătură cu mine în recentul comunicat al Institutului «Elie Wiesel»“, conchide ziarista. 

Oana Stănciulescu, catalogată drept „o antisemită notorie“

Reacţii dezaprobatoare cu privire la propunerea Oanei Stănciulescu din partea PNL în CA al TVR au avut şi oficialii Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, care susţin că unele afirmaţii ale jurnalistei au dus la identificarea ei cu lideri ai Mişcării Legionare, dar şi că ziarista a pus la îndoială existenţa Holocaustului. Poziţia oficială a Ambasadei poate fi citită aici

De asemenea, Oana Stănciulescu a fost atacată de mai multe personae, între care şi europarlamentarul Cristian Preda, care a catalogat-o drept „o antisemită notorie“ şi a afirmat că nominalizarea este demnă de PRM şi nu de un partid liberal. 

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat marţi noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) cu 312 „pentru“, 21 „împotrivă“ şi un singur vot anulat, şedinţa fiind marcată de un scandal pe tema nominalizării Oanei Stănciulescu, acuzată că ar avea opinii pro-legionare. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite