Articol publicitar

În culisele Festivalului Internațional George Enescu: podcast TVR#ENESCU - „Inspirație prin generozitate”

Publicat:

Sub sloganul „Generozitate prin Muzică”, la București sunt așteptați la sfârșitul lunii august 3.500 de artişti din 16 ţări şi nu mai puţin de 9 orchestre româneşti, pentru a participa la cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu.

podcast Enescu Angelia Postu jpg

În avanpremiera marelui eveniment muzical al anului, TVR Cultural lansează, din 1 aprilie, seria podcast „TVR#ENESCU: Inspirație prin generozitate”. Seria realizată de Valentina Băințan, difuzată sâmbăta și duminica, de la ora 13.00, le aduce telespectatorilor discuții cu personalități din zona culturală și artistică din România, ale căror nume au fost sau sunt legate de Festivalul Internațional „George Enescu”. „TVR#ENESCU: Inspirație prin generozitate” poate fi vizionată sâmbăta și duminica pe TVR Cultural, de la ora 13:00, iar online, pe site-ul Festivalului Enescu și pe pagina oficială de YouTube a TVR.

Printre invitați: managerul Artexim - Cristina Uruc, managerul Corului Național de cameră „Madrigal-Marin Constantin” - Emil Pantelimon, managerul Filarmonicii „George Enescu” - Marin Cazacu, dirijorii Anna Ungureanu și Tiberiu Soare, violonistul Alexandru Tomescu, violistul Răzvan Popovici - organizator al Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, muzicoterapeutul Angelica Postu, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, compozitorul Dan Dediu, pianista Sînziana Mircea, artistul conceptual Zoli Toth și interpreta de jazz Luiza Zan.

Cristina Uruc
Cristina Uruc

„Ideea podcasturilor s-a concretizat acum ceva timp și a plecat de la dorința de a oferi publicului din online, și nu numai, povești inedite și informații din care să poată învăța ceva. Cum motto-ul Festivalului Internaţional George Enescu, ediția 2023, este „Generozitate”, acest cuvânt va defini și podcasturile, pentru că scopul lor este de a de a provoca fiecare invitat să își deschidă inima și să ofere ascultătorilor câte ceva din experiența proprie de viață, povești interesante, nespuse până acum, dar și sfaturi importante ce, sperăm, vor deveni utile celor care ne vor urmări.

Din acest motiv, am construit toate aceste interviuri în jurul unor teme de interes larg: leadership, teama de eșec si puterea de a o lua de la început, cum să construiești un proiect de succes, puterea vulnerabilității, cât este de important limbajul corpului, setarea minții, motivația, creativitatea, curajul, puterea pasiunii și a perseverenței”, a explicat Valentina Băințan, realizatoarea emisiunii.

Valentina Băințan
Valentina Băințan

Cristina Uruc, managerul Artexim, deschide seria podcasturilor „TVR#ENESCU: Inspirație prin generozitate” sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 13.00. Dialogul se va îndrepta spre conceptul de leadership.

Exisă o diferență între a fi manager și a fi lider. A conduce o echipă și a putea să găsești în fiecare dintre oamenii pe care îi ai alături de tine acel lucru bun, să îl ajuți să îl dezvolte și, câteodată, să îl descopere și să îl transformi într-o valoare pentru obiectivele pe care le ai atunci când organizezi un eveniment. Dacă ne referim la Artexim, înseamnă să fii lider. Mi-aș dori să pot să devin un lider și să pot să am o ehipă care mă vede astfel, pentru că este important să creăm, să dezvoltăm și să construim în jurul nostru, alături de oamenii care ne înconjoară. Pentru că singur nu poți face nimic”, a spus Cristina Uruc.

Cristina Uruc și-a început cariera în lumea organizării de concerte, evenimente culturale și spectacole în anul 2007, la Artexim, acumulând peste șase ani de experiență în toate etapele de producție și organizare a unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din lume. A fost manager general de proiect al Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, precum și tour manager al renumitelor ansambluri de muzică veche Il Giardino Armonico și Coro e Orchestra Ghislieri. Din aprilie 2021, Cristina Uruc a fost consultant artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu. A studiat compoziția la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 2019 i-a fost conferit titlul de „Doctor în Muzică” în cadrul aceleiași instituții.

Oamenii reacționează la muzică și este demonstrat de studii. La nivelul creierului, simțim că muzica ne face bine și de aceea este terapeutică. A fi muzicoterapeut nu este o meserie nouă sau o formă de terapie nouă”, spune Angelica Postu, invitata podcasturilor „TVR#ENESCU: Inspirație prin generozitate” de duminică, 2 aprilie, de la ora 13:00, la TVR Cultural.

Pianistă și muzicoterapeută, Angelica Postu este prima româncă absolventă a studiilor în muzicoterapie de la Universitatea Națională de Arte din Berlin și este fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie.

Angelica Postu
Angelica Postu

A absolvit cursurile Universității de Muzică București, secția pian, dar și ale Universității „Titu Maiorescu”, Facultatea Psihologie. A urmat studiile de Master la Conservatorul Regal din Bruxelles, la clasa renumitului pianist și profesor Daniel Blumenthal și, apoi, cursurile postuniversitare ale Universității de Arte din Berlin.

Sunt preocupată de sănătatea emoțională a muzicianului și am observat că artiștii sunt mai predispuși decât oamenii normali să dezvolte diverse forme de depresie sau de anxietate. Asta o spun studiile și o spun cel mai bine artiștii. Dacă mergem la un concert la Festivalul Enescu, suntem fascinați de ce vedem acolo, vedem rezultatul final. Dar ce se ascunde în spatele rezultatului final, tumultul interior al orelor de studiu și al nopților nedormite. Sunt mai puțini cei care cunosc aceste lucruri și cred că este de datoria noastră, a muzicoterapeuților și a celor care se ocupă de aspectele terapeutice ale muzicii, să descoperim și să creştem vizibilitatea și accesibilitatea către această latură mai puțin cunoscută”, adaugă muzicoterapeuta.

Festivalul Internațional George Enescu înseamnă un adevărat maraton cu câte trei sau patru concerte pe zi. Televiziunea Română va înregistra sau va transmite în direct, pe TVR Cultural, toate aceste evenimente, în exclusivitate. Printre noutăţile ediţiei se numără seria de concerte educative dedicate copiilor, realizate în parteneriat cu Teatrul Odeon.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite