Doina Gradea pierde şi procesul cu Comisia de Etică a TVR în cazul Pătraru: cum motivează instanţa decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa TVR Doina Gradea a pierdut definitiv în instanţă procesul cu Comisia de Etică a TVR, în „Cazul Pătraru“, scrie Pagina de Media.

Doina Gradea, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a contestat în instanţă Raportul Comisiei de Etică a TVR, conduse de Horia Gruşcă, în cazul Dragoş Pătraru şi a cerut anularea lui.  

Instanţa, care a respins cererea şefei TVR, şi-a motivat astăzi decizia, scrie Pagina de Media. 

   

„Raportul Comisiei de Etică nu poate fi atacat în contencios administrativ“, aşa cum a făcut Doina Gradea, este concluzia instanţei.

„Înregistrarea unei convorbiri fără acordul interlocutorului aduce atingere dreptului la imagine, însă problematica reieşită din analiza conţinutului înregistrărilor publicate în mediul online se înscrie în categoria interesului public justificat“, se arată în motivarea instanţei. 

Pe scurt, raportul Comisiei nu este un act cu efecte administrative, deci nu poate fi contestat în instanţă în contencios administrativ.

Amintim că Doina Gradea a pierdut în primă instanţă şi procesul cu Dragoş Pătraru, după ce Tribunalul Bucureşti a catalogat drept abuzivă rezilierea contractului cu „Starea Naţiei“. Totodată, instanţa a decis că postul public trebuie să-i plătească lui Dragoş Pătraru penalităţi de reziliere de 29.850 de euro, echivalentul a 140.000 de lei. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel. 

    

Contextul scandalului Doina Gradea - Dragoş Pătraru 

La sfârşitul lunii iunie 2018, emisiunea „Starea Naţiei“ a fost scoasă din grila TVR 1. La momentul respectiv, conducerea TVR şi-a motivat decizia prin faptul că realizatorul Dragoş Pătraru nu a respectat clauzele contractului şi „a prejudiciat bunul renume al SRTv“.

Pe de altă parte, Dragoş Pătraru a declarat pentru „Adevărul“ că a respectat toate clauzele contractului cu SRTv şi că această decizie este rezultatul presiunilor exercitate de PSD şi executate de preşedintele-director general al instituţiei, Doina Gradea. 

Decizia TVR a venit după ce Dragoş Pătraru a făcut public o serie de înregistrări audio scandaloase. În ele preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, este surprinsă în timp ce afirmă despre o reporteriţă a postului public că are „un cap de porc“, pentru că i-a adresat insistent o întrebare primarului Capitalei, Gabrielei Firea, iar despre jurnaliştii de la Ştiri spune că sunt „hateri de profesie“ pentru că sunt critici la adresa Guvernului. De asemenea, şefa TVR se arată indignată că un reporter a trimis o solicitare Consiliului Europei privind legile Justiţiei din România. În înregistrări poate fi auzit şi directorul TVR 1 şi producătorul Eduard Dârvariu care, printre altele, afirmă că în instituţie „se fură ca-n codru“. 

În luna octombrie 2018, Comisia de Etică din TVR şi-a prezentat concluziile după ce a analizat înregistrările lui Dragoş Pătraru cu Doina Gradea şi Eduard Dârvariu, directorul TVR 1.

Două dintre concluziile Comisiei de Etică:

„Limbajul folosit atât de Preşedintele-Director General, cât şi de Directorul TVR 1 în dialogurile cu jurnalistul Dragoş Pătraru abundă în vulgarităţi, expresii obscene şi injurioase, descalificante nu doar prin prisma poziţiilor ocupate de cei doi în ierarhia serviciului public de televiziune, ci şi din punct de vedere al profesiei lor de comunicatori“, spune Comisia de Etică. 

„Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar şi din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale.“

Şefa TVR a susţinut însă că este victima unei campanii de discreditare orchestrată de Pătraru.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite