Concluziile Comisiei de Etică a TVR după analizarea înregistrărilor Pătraru-Doina Gradea: „Există indicii care susţin ideea unor intervenţii din zona politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pătraru FOTO Prima TV
Dragoş Pătraru FOTO Prima TV

Comisia de Etică din TVR şi-a prezentat concluziile sale după ce a analizat înregistrările lui Dragoş Pătraru cu Doina Gradea şi Eduard Dârvariu, directorul TVR 1.

Audierile celor implicaţi în scandalul TVR - Dragoş Pătraru plus concluziile transmise de Comisia de Etică din TVR s-au întins pe 42 de pagini. 

Textul a fost publicat pe site-ul instituţiei şi trimis apoi către CA, „având în vedere poziţiile deţinute în ierarhia TVR de persoanele implicate în cazul analizat“ şi de „scandalul public creat“, scrie Pagina de Media. 

Potrivit sursei citate, raportul este contestat de conducerea TVR. 

  

 Comisia de Etică a TVR a făcut o analiză pe mai multe direcţii: 

- Înregistrările lui Dragoş Pătraru, inclusiv limbajul vulgar al Doinei Gradea şi al lui Eduard Dârvariu.

„Limbajul folosit atât de Preşedintele-Director General, cât şi de Directorul TVR 1 în dialogurile cu jurnalistul Dragoş Pătraru abundă în vulgarităţi, expresii obscene şi injurioase, descalificante nu doar prin prisma poziţiilor ocupate de cei doi în ierarhia serviciului public de televiziune, ci şi din punct de vedere al profesiei lor de comunicatori“, spune Comisia de Etică. 

- Doina Gradea îi numeşte „hateri“ pe jurnaliştii secţiei de Ştiri, opinie pe care şi-a menţinut-o în cadrul audierilor Comisiei.

- Cazul Emma Schweringer, certată pentru că i-a pus o întrebare insistentă Gabrielei Firea. Şi cazul Dragoş Porojnicu, mustrat şi el pentru că a trimis, în ziua sa liberă, Comisiei Europene o serie de întrebări fără să fi discutat înainte cu un superior.

- Gabriel Gherhescu, producător la Viaţa Satului, înlocuit în funcţie, după ce s-ar fi „dat un telefon de «sus»” (după cum i-a spus Eduard Dârvariu, directorul interimar al TVR). 

„Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar şi din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale.“

- Mutarea emisiunii „Ora de ştiri“ la o oră mai târzie. Comisia de Etică a TVR a concluzionat, cu privire la această chestiune că nu există „elemente suficiente care să probeze afirmaţia dlui Dragoş Pătraru conform căreia decizia înlocuirii în grila TVR 1 a emisiunii «Ora de ştiri» cu un Telejurnal cu durata redusă ar fi fost consecinţa unor presiuni de natură politică“. 

Câteva dintre concluziile Comisiei de Etică a TVR:

- Limbajul folosit atât de Preşedintele-Director General, cât şi de Directorul TVR 1 în dialogurile cu jurnalistul Dragoş Pătraru „abundă în vulgarităţi, expresii obscene şi injurioase, descalificante nu doar prin prisma poziţiilor ocupate de cei doi în ierarhia serviciului public de televiziune, ci şi din punct de vedere al profesiei lor de comunicatori“

- Atât critica vehementă adusă reporterului Ionuţ Gheorghe, acuzat că, fiind în zi liberă, „nu şi-a consultat şefii înainte de a solicita Comisiei Europene un punct de vedere asupra modificării legilor justiţiei, cât şi imputarea insistenţei cu care jurnalista Ema Schweninger, la rugămintea colegului Dragoş Porojnicu, i-ar fi cerut Primarului Capitalei lămuriri despre finanţarea unor monumente într-un cadru nepotrivit, sunt reproşuri nefundamentate pe prevederi regulamentare, exigenţe deontologice sau practică profesională“.

- Comentariul acuzator al Preşedintelui-Director General ignoră obligaţia fundamentală a jurnaliştilor de a avea în permanenţă o raportare critică constructivă, riguros argumentată şi onestă faţă de activitatea instituţiilor statului, în condiţiile respectării deontologiei profesionale.

- Asocierea explicită pe care Preşedintele-Director General o face între abordarea critică a activităţii autorităţilor de către jurnalişti TVR şi dependenţa financiară a instituţiei de bunăvoinţa aceloraşi autorităţi confirmă temerile exprimate de o parte însemnată a societăţii civile la momentul deciziei politice de înlocuire a taxei tv cu o alocaţie bugetară.

- Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar şi din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale. Exemplul cel mai elocvent este cel al schimbării, fără respectarea procedurilor interne şi fără prezentarea vreunui argument de natură profesională, a producătorilor emisiunii Viaţa satului, una dintre cele mai performante producţii difuzate de TVR.

- Înregistrarea unei convorbiri fără acordul interlocutorului reprezintă o atingere a „dreptului la imagine”, reglementat în legislaţia românească conform standardelor europene în materie.

Raportul Comisiei de Etică a fost votat de şase din cei şapte membri ai Comisiei.

Excepţie a fost producătorul Răzvan Butaru, care a şi semnat o scrisoare cu obiecţii. „În opinia mea, deşi atât înregistrările efectuate de Dragoş Pătraru, cât şi declaraţiile de la Comisia de Etică, făcute de către cei chemaţi pentru a lăcuri toată această situaţie, sunt în mult puncte extrem de clare, actualul Raport ratează anumite concluzii evidente nerăspunzând clar dacă acuzele apărute în demersul lui Dragoş Pătraru sunt reale sau nu.”

Scandalul Pătraru - TVR 

Amintim că Dragoş Pătraru a făcut publică o parte din înregistrările audio la începutul lunii mai. În ele preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, este surprinsă în timp ce afirmă despre o reporteriţă a postului public că are „un cap de porc“, pentru că i-a adresat insistent o întrebare primarului Capitalei, Gabrielei Firea, iar despre jurnaliştii de la Ştiri spune că sunt „hateri de profesie“ pentru că sunt critici la adresa Guvernului. În înregistrări poate fi auzit şi directorul TVR 1 şi producătorul Eduard Dârvariu care, printre altele, afirmă că în instituţie „se fură ca-n codru“.

Într-o primă reacţie, şefa TVR susţine că este victima unei campanii de discreditare orchestrată de Pătraru, că afirmaţiile sale au fost trunchiate şi prezinte scuze, precizând că nu a avut nicio clipă intenţia de a jigni.

Marţi, 8 mai, Doina Gradea a fost invitată în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii. Numai că PSD a făcut scut în jurul ei şi s-a opus ca şefa televiziunii publice să primească întrebări. Astfel, audierea s-a transformat într-o pledoarie a Doinei Gradea, care a susţinut că expresia „cap de porc“, pe care a folosit-o la adresa unei jurnaliste din TVR, este „o uzanţă a colegilor din media“. 

La rândul lui, Dragoş Pătraru a fost invitat în Parlament, săptămâna viitoare, pentru a răspunde la întrebările deputaţilor despre presiunile editoriale din TVR, inclusiv la adresa redacţiei de Ştiri.

Ştiri pe aceeaşi temă: 

Pătraru a făcut publice înregistrări în care şefii TVR sunt sinceri cu privire la instituţie şi angajaţii ei: „Bă, au furat ăştia ca-n codru. Nu pot să-i dau afară“

Reacţia jurnaliştilor de la Ştirile TVR, după dezvăluirile făcute de Pătraru: Gradea să prezinte scuze. Nu ne vom lăsa intimidaţi

Reacţia jurnalistei jignite grosolan de şefa TVR: „Sunt doar un om. Un om care iubeşte enorm ce face“

Prima reacţie a şefei TVR în scandalul înregistrărilor: susţine că e victima unei campanii de defăimare şi că înregistrările sunt trunchiate

Dragoş Pătraru: „Sperăm să rămânem la TVR“. Realizatorul a dezvăluit şi ce sumă a primit echipa lui când a încheiat colaborarea cu Digi 24 VIDEO

Doina Gradea, despre faptul că a numit-o cap de porc pe o jurnalistă: „E o uzanţă a colegilor din media“. PSD a făcut scut în jurul şefei TVR: a blocat întrebările

Reacţia lui Dragoş Pătraru după audierea şefei TVR: Ceauşescu ar fi invidios, fete şi băieţi! Sper că aici nu se doreşte punerea batistei pe ţambal

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite