CNA a renunţat la sesizarea Dolce la Consiliul Concurenţei pentru nerespectarea legii privind difuzarea Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meciurile de la Euro 2016 au denit subiect de dezbatere la CNA FOTO GettyImages/Guliver
Meciurile de la Euro 2016 au denit subiect de dezbatere la CNA FOTO GettyImages/Guliver

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a revocat, marţi, decizia de sesizare a postului Dolce la Consiliul Concurenţei, pentru nerespectarea legii cu ocazia difuzării Campionatului European de Fotbal 2016, după ce a cumpărat pachetul Pay-TV, arată News.ro.

„Evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber“, arată alineatul 1 al articolului 21 din Legea audiovizualului, articol pe care Dolce nu l-a respectat, potrivit constatării CNA. 

Revocarea deciziei a fost propusă de Valentin Jucan şi a primit şase voturi pentru - Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Radu Herjeu. Dorina Rusu şi Răsvan Popescu au fost împotrivă.

„Dacă noi avem o problemă de interpretare, de noi modalităţi contractuale care se aplică de către UEFA şi aşa mai departe, atunci să discutăm noi între noi, nu să trimitem cazul la Consiliul Concurenţei, ca şi când Telekom a făcut ceva. Nu, Telekom s-a dus şi a luat pachetul Pay-TV. Asta este. Pro TV s-a dus de partea cealaltă, foarte bine a făcut. Consiliul Concurenţei nu trebuie să ne clarifice nouă, luând Telekom de gât. Nu este corectă această procedură“, a spus Valentin Jucan.

„Avem o problemă în ceea ce priveşte deservirea interesului public“, a precizat el.

La rândul ei, Monica Gubernat a spus că problema se poate rezolva de CNA, fără să fie nevoie de Consiliul Concurenţei.

„Eu sunt de acord să nu trimitem adresa la Consiliul Concurenţei, pentru că depinde de noi să rezolvăm problema, strict de legislaţia noastră, şi avem articole care să ne ajute. Se poate rezolva de noi. Nu avem nevoie de Consiliul Concurenţei, de MAI, de DNA, de SRI. Noi putem rezolva problema. Important e să şi vrem şi să avem curajul să luăm deciziile care se impun conform legii“, a spus Monica Gubernat. 

În şedinţa trecută, Lorand Turos a propus somarea postului Dolce pentru a deveni liber la retransmisia meciurilor de fotbal din cadrul Campionatului European şi a precizat că „la mijloc“ au fost interese financiare, iar preluarea de către Dolce a drepturilor de difuzare a fost făcută cu complicitatea TVR.

„Să somăm Dolce să respecte legea. Dacă difuzează anumite evenimente în exclusivitate, toţi românii să aibă posibilitatea să urmărească. Dolce se declară liber la retransmisie, a doua zi, toată lumea preia“, a fost propunerea lui Lorand Turos la şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului de marţi.

Dolce deţine dreptul exclusiv de transmisie asupra a 28 de meciuri, iar Pro TV poate difuza anumite partide de fotbal din cadrul Campionatului European.

„Există pachetul Pay-TV, pe care l-a luat Dolce, şi free to air, pe care trebuia să-l ia TVR, dar l-a luat Pro TV. TVR avea drept de preempţiune, condiţia era să-şi plătească taxele“, a spus în aceeaşi şedinţă Viorel Buda.

Răsvan Popescu a propus, atunci, întocmirea unei constatări şi trimiterea sa la Consiliul Concurenţei. „Legea nu prevede că poate fi sancţionat de noi pe acest motiv“. Această propunere a fost votată de 6 membri ai CNA - Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu -, în timp ce Gabriel Tufeanu, Viorel Buda şi Laura Georgescu au fost împotrivă. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite