Chef Richard Abou Zaki, juratul de la „Chefi la cuțite”, are o poveste de viață impresionantă: „Opt luni am plâns”

0
Publicat:

Pe 18 martie, Antena 1 va inaugura sezonul 13 Chefi la cuțite cu jurații Richard Abou Zaki, Orlando Zaharia, Ștefan Popescu și Alexandru Sautner, maeștrii gastronomiei care se vor întrece în arena încinsă a amuletelor.

Noul sezon începe pe 18 martie. FOTO Antena 1
Noul sezon începe pe 18 martie. FOTO Antena 1

Înainte de premiera maraton a noului sezon Chefi la cuțite, Antena 1 a dezvăluit câte ceva din poveștile de viață a celor patru chefi.

Cea a lui Richard Abou Zaki, în prezent deținătorul a patru restaurante în Italia, e emoționantă.

Chef Richard Abou Zaki: „Am plâns în fiecare seară și am slăbit zece kilograme”

Richard Abou Zaki e pasionat de bucătărie încă de când era copil.

Gătește de la vârsta de opt ani, nevoit fiind să se descurce pe cont propriu când mama sa lucra într-o fabrică, ajungea târziu acasă.

„Primul lucru pe care l-am făcut cred că a fost o ceafă de porc cu cartofi prăjiți. Așa a început bucătăria pentru mine, ca un joc. Dar mereu i-am spus mamei că vreau să fac din asta o carieră, iar ea m-a susținut întotdeauna”, a povestit Chef Richard despre anii copilăriei după plecarea în Italia.

„Mi-a spus că nu trebuie să ajung să servesc pe la mese”

Și și-a urmat visul, în ciuda așteptărilor pe care le avea tatăl său.

„De cealaltă parte, era tatăl meu, care locuia în America și pe care l-am văzut de puține ori în viața mea. El, fiind bancher, ar fi vrut să-i calc pe urme. Mi-a spus că nu trebuie să ajung să servesc pe la mese, că asta e o meserie care se face în weekend pentru a-mi plăti studiile”, povestește Chef Richard.

S-a înscris la un colegiu de bucătari, iar șansa i-a surâs cu adevărat odată cu prilejul unui internship de două luni la Londra, la prestigiosul restaurant Le Gavroche, unde a și rămas ulterior să lucreze.

„Așa a început povestea mea la Londra, la trei stele Michelin, în echipa lui Michel Roux, unul dintre cei mai mari Chefi din lume. Era o bucătărie imensă, cu peste 30 de bucătari, iar eu eram ultimul din ultimii. A fost cea mai grea perioadă din viața mea. Opt luni am plâns în fiecare seară și am slăbit zece kilograme, pentru că nu mai puteam să mănânc”, mărturisește Chef Abou Zaki, amintindu-și de atmosfera tensionată și presiunea atât de mare cu care s-a confruntat la început de drum.

Episodul care l-a marcat: „Toată noaptea mi-a fost rău! Dar de-atunci, viața mea la Le Gavroche s-a schimbat.”

Unul dintre episoadele care l-au marcat la Le Gavroche a fost după greșeala unui bucătar pe care l-a rugat să pună la sous-vide niște organe de vită, dar a uitat, relatează Antena 1.

„Dimineața, când m-am întors la restaurant, Chef-ul a început să strige la mine, furios: <<Ale cui sunt organele astea de vită? Astea costă 60 de lire kilogramul. Ori le mănânci, ori pleci de-aici!>>. Erau stricate, nu puteau fi date nimănui. Am găsit atunci cel mai mare curaj din viața mea. Asta e scena care mi-a schimbat viața. Am pus sare și piper, le-am tras cu unt la tigaie și le-am mâncat. Toată noaptea mi-a fost rău! Dar de-atunci, viața mea la Le Gavroche s-a schimbat. În scurt timp, am devenit unul dintre cei mai tineri Chefi de partie din istoria restaurantului. Eu și Gordon Ramsey am fost cei mai tineri Chefi de partie, la numai 19 ani”, povestește Chef Abou Zaki.

Mai târziu s-a întors în Italia, la Modena, unde a lucrat ca sous-chef alături de faimosul Massimo Bottura, la Osteria Francescana, un restaurant cu trei stele Michelin.

Trei ani mai târziu și-a deschis propriul restaurant, Retroscena, care a primit o stea Michelin la numai opt luni de la lansare, în prezent Chef Richard având patru restaurante în Italia.

Pe 18 martie, de la 20:30, pe Antena 1, Richard Abou Zaki va inaugura sezonul 13 Chefi la cuțite împreună cu jurații Orlando Zaharia, Ștefan Popescu și Alexandru Sautner.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite