VIDEO „Dărâmă zidul care ne înconjoară“: Cum ţi-a influenţat Pink Floyd viaţa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnaliştii Raluca Moisa, Liviu Avram şi Vlad Andriescu vorbesc despre concertul anului în România, Roger Waters - The Wall FOTO David Muntean
Jurnaliştii Raluca Moisa, Liviu Avram şi Vlad Andriescu vorbesc despre concertul anului în România, Roger Waters - The Wall FOTO David Muntean

Cu două săptămâni înainte de concertul anului, „Roger Waters – The Wall“, „Adevărul“ şi Rock FM demarează campania „Dărâmă zidul care ne înconjoară“. Jurnaliştii Raluca Moisă, Liviu Avram şi Vlad Andriescu au discutat, la Adevărul Live, despre evenimentul din data de 28 august, dar şi despre mesajul albumului-cult al trupei Pink Floyd.

Prima întâlnire cu Pink Floyd

Eram în clasa a noua la o petrecere. După ce a plecat toată lumea, pe întuneric, vărul meu a pus o muzică ciudată, „Zidul“. De atunci am început să tot caut Pink Floyd. Primul album pe care l-am cumpărat a fost „The Final Cut“, o continuare a „Zidului“, atunci când încă era Roger Waters. Albumele ajungeau greu, alături de blugi, casete, aduse de şoferii de camion, povesteşte jurnalistul Liviu Avram despre prima „întâlnire“ cu Pink Floyd.

„Dărâmă zidul care ne înconjoară“: Cum ţi-a influenţat Pink Floyd viaţa? Intră în dialog pe Adevărul Live

 Şi eu am descoperit Pink Floyd tot în clasa a noua, tot într-un grup, în anii 1990, în care se asculta mult rock. Atunci am prins o casetă cu filmul „The Wall“. După ce am văzut filmul, mi-am cumpărat şi caseta audio. Fascinată nu e cuvântul corect, ci marcată, după ce am ascultat, spune jurnalista Raluca Moisa.

Acum opt-nouă ani, tot în clasa a noua, am descoperit Pink Floyd. Din snobism, ca să mă asociez unui grup, am început să-i ascult. După ce mi-am instalat internet am căutat melodiile şi le-am găsit pe un site rusesc. Astfel, mi s-a deschis un apetit care s-a alimentat ani la rândul, povesteşte şi Vlad Andriescu, editor pe secţia Tech.

Piaţa neagră a discurilor Pink Floyd

Eu nu m-am întâlnit cu Pink Floyd în clasa a noua, eram deja la facultate. Noi ascultam de toate la liceu. Fac parte din generanţia anilor 1960, cu albumele de început, cam greu de priceput pentru că nu aveam exerciţiul muzicii progresiste. În Bucureşti se asculta Pink Floyd, chiar dacă în zona snoabă a oraşului, iar un album costa peste 200 de lei. Piaţa neagră era cea care aproviziona fanii cu diverse discuri, o activitate uşor subversivă, arată Andrei Partoş, realizator Radio România Actualităţi.

Mesajul albumului „The Wall“ este mai actual ca niciodată. În 1977, cei de la Pink Floyd aveau concert în Canada, erau agasaţi de faptul că publicul năvălea spre ei. Roger Waters s-a enervat şi a scuipat un fan. De aici a construit un album pe ideea că trebuie să se separe de lume, spune Liviu Avram despre istoria discului „The Wall“.

Sunt foarte mulţi oameni care nu au ascultat mai mult de două piese Pink Floyd, dar concertul acesta este un „must“, completează şi Andrei Partoş.

Dacă nu ai văzut niciodată Pink Floyd şi dacă ajungi la concert nu ai cum să pleci fără să rămâi uimit. Albumul s-a adaptat la fiecare epocă, iar acum e actual, crede Vlad Andriescu.

Mă aştept la ceva fabulos, măcar pentru că tehnologia a evoluat foarte mult. Muzica, versurile în sine, au foartă multă forţă, se arată entuziasmat şi Liviu Avram.

Despre cartea „Inside Out“

Este scrisă de Nick Mason, cel mai puturos membru al trupei. Individual niciunul dintre ei nu era un geniu. Roger Waters era geniul creator, albumele deveneau, în timp, amprenta sa, nu a grupului, chiar dacă nimeni nu „chinuie“ o chitară mai mult decât o face David Gilmour. Cartea are foarte mult umor şi o înduioşătoare ironie. Întruneşte nu numai punctul de vedere a lui Nick Mason, ci şi a celorlalţi membrii, spune Liviu Avram.


Comentatorii Adevarul.ro sunt invitaţi să împărtăşească poveştile şi amintirile lor legate de muzica trupei Pink Floyd. De-a lungul campaniei, aşteptăm poveştile voastre pe Adevarul.ro şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Adevarul

Adevărul va premia cele mai frumoase poveşti cu albumele trupei  Pink Floyd şi cu exemplare din cartea Inside Out - O istorie completă a Pink Floyd , scrisă de Nick Mason. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite