Eurovision 2015: Semafoare cu tematică gay au fost instalate în centrul Vienei. Cum arată semnele de circulaţie şi care este scopul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurovision 2015. Zeci de semafoare din centrul Vienei, unde se va desfăşura ediţia din acest an a concursului european, au fost programate să arate cupluri de homosexuali în locul tradiţionalei figuri neutre, potrivit Reuters. Iniţiativa este menită să prezinte Eurovisionul organizat de Austria drept o sărbătoare a toleranţei, a acceptanţei şi a diversităţii.

Eurovision 2015: Semafoarele cu tematică gay îmbunătăţesc siguranţa traficului

Semafoarele cu tematică gay îi introduc pe austrieci în atmosfera Eurovision 2015, unul dintre cele mai populare evenimente culturale ale lumii, care în acest an este organizat în Viena.

Campania este menită să prezinte capitala austriacă drept una tolerantă şi să îmbunătăţească siguranţa traficului, având în vedere că simbolurile sunt neobişnuite, atrăgând astfel atenţia şoferilor şi pietonilor, după cum a explicat un purtător de cuvânt al departamentului de iluminat  din Viena.

Anul trecut, „femeia cu barbă“ Conchita Wurst a câştigat trofeul cu piesa „Rise Like a Phoenix“ şi a devenit instantaneu un simbol global al homosexualilor. 

image

Semafoarele cu tematică gay ar putea îmbunătăţi siguranţa traficului FOTO Heinz-Peter Bader/ Reuters

Eurovision 2015: Bal caritabil cu Charlize Theron şi Conchita Wurst

De asemenea, Viena va găzdui, pe 16 mai, un bal caritabil, în cadrul căruia se vor strânge fonduri pentru lupta împotriva HIV şi SIDA. Alături de Conchita Wurst, printre invitaţii de seamă se numără actriţa americană Charlize Theron şi designerul de modă francez Jean Paul Gaultier.

Nu mai e de mult un secret că Eurovision Song Contest se bucură de o mare popularitate în rândul comunităţii LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transsexuali – n.red.) Acest lucru a fost recunoscut tacit, dar nu a fost întotdeauna şi acceptat. Spre exemplu, la ediţia desfăşurată la Moscova, în 2009, au avut loc mai multe marşuri, protestatarii afişând pancarte cu slogane anti gay precum „Moscova nu e Gomora“.

Nici în Serbia, la Belgrad, în 2008, lucrurile nu au fost văzute într-o lumină mai bună. Gay-ii care au călătorit în această ţară cu o puternică tradiţie ortodoxă au fost sfătuiţi să fie discreţi, pentru că „sârbilor nu le place homosexualitatea afişată în public“. Potrivit unor sondaje, în această ţară două treimi din locuitori cred că homosexualitatea este o boală, se preciza într-o broşură împărţită fanilor gay care au venit la concursul de la Belgrad.

Eurovision 2015. Ordinea intrării în semifinale

Cea de-a 60-a finală a competiţiei va avea loc pe data de 23 mai, iar cele două semifinale pe 19, respectiv 21 mai. În prima semifinală Eurovision 2015 vor urca pe scenă, în ordinde, Moldova, Armenia, Belgia, Olanda, Finlanda, Grecia, Estonia, Macedonia, Serbia, Ungaria, Belarus, Rusia, Danemarca, Albania, România şi Georgia. În a doua semifinală Eurovision 2015, ordinea concurenţilor este următoarea: Lituania, Irlanda, San Marino, Muntenegru, Malta, Norvegia, Portugalia, Cehia, Israel, Lituania, Azerbaidjan, Islanda, Suedia, Elveţia, Cipru, Slovenia şi Polonia.

În finala din 23 mai sunt calificate direct Austria, statul ce a câştigat trofeul în 2014, şi cele cinci mari state finanţatoare ale concursului: Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie. La ediţia aniversară cu numărul 60, Australia este invitatul special şi va participa direct în finală.

Semifinalele şi finala Eurovision, din 19 şi 21, respectiv 23 mai, vor putea fi urmărite la TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, precum şi online, pe TVR+.

Muzică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite