Cum afectează Brexitul participarea Marii Britanii în concursul Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie va putea participa în continuare la concursul Eurovision, în ciuda Brexitului, decis în urma referendumului, după cum au clarificat organizatorii competiţiei muzicale.

European Broadcasting Union a răspuns mesajelor de îngrijorare venite din partea britanicilor cu privire la o eventuală excludere a ţării lor din Eurovision Song Contest.

„Rezultatul referendumului din Marea Britanie nu va afecta prezenţa ţării la Eurovision. BBC Eurovision, fii binevenit anul viitor“, au transmis reprezentanţii concursului muzical, pe Twitter, potrivit agenţiei News.ro.

În luna aprilie, prim-ministrul britanic David Cameron a comentat eventuala excludere de la Eurovision: „Ar fi incredibil de trist. Însă, având în vedere că Israel şi Azerbaidjan şi orice ţară aflată în apropierea Europei, şi Australia, pot participa, atunci cred că suntem în siguranţă.“

„Eurovision Song Contest este un eveniment non-politic, iar participarea în competiţie depinde de radiodifuzorii naţionali, care trebuie să fie membri ai Eurovision Broadcasting Union (EBU), fără să aibă legătură cu apartenenţa la Uniunea Europeană“, au mai explicat organizatorii competiţiei.

Marea Britanie a participat la fiecare ediţie Eurovision, cu excepţia primei, fiind una dintre cele mai de succes ţări, câştigând de cinci ori râvnitul trofeu. Mai mult, se numără printre cele cinci mari state finanţatoare ale concursului, alături de Franţa, Germania, Italia şi Spania, ceea ce înseamnă că este calificată de fiecare dată direct în marea finală Eurovision. Totuşi, la ultimele şapte ediţii, artiştii din Marea Britanie nu au reuşit să se claseze între primele zece poziţii, în 2016 duo-ul Joe & Jake terminând pe locul 24. 

Amintim că britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi: 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

Eurovision 2017 se va desfăşura în Ucraina, după ce artista de etnie tătară Jama a câştigat trofeul datorită „1944“, o piesă care a stârnit controverse  puternice pe plan european, deoarece a fost percepută ca o critică adusă recentei anexări a Peninsulei Crimea de către Rusia. Inspirat din povestea străbunicii Jamalei, cântecul relatează deportările tătarilor din Crimeea de regimul sovietic condus de Stalin.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite