Cea mai relaxantă melodie atestată ştiinţific: reduce anxietatea cu 65%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melodia „Weightless“ a fost realizată de o trupă britanică şi o echipă de psihoterapeuţi
Melodia „Weightless“ a fost realizată de o trupă britanică şi o echipă de psihoterapeuţi

O melodia de opt minute, compusă de o echipă de cercetăori şi de trupa Marconi Union din Marea Britanie, este considerată „cea mai relaxantă“ piesă muzicală, având efecte a reduce semnificativ anxietatea.

Melodia „Weightless“, compusă de trupa Marconi Union din Manchester, cu sprijinul cercetătorilor de la Academia Britanică de Terapie prin Sunet, calmează persoanele anxioase, potrivit site-ului fastcompany.com.

Potrivit unui studiu ştiinţific realizat de Institutul de cercetare în psihologie Mindlab, din Marea Britanie, care a analizat efectul melodiei ei asupra oamenilor, a rezultat că ascultarea ei influenţează ritmul cardiac, tensiunea arterială şi nivelul hormonilor de stres. Cercetările au aratat că melodia reduce frecvenţa bătăilor inimii şi nivelul de cortizol - un hormon secretat de organism ca reacţie la stres, fiind un instrument util în combaterea anexietăţii.

Melodia a fost concepută special pentru a-i calma pe oameni

Cercetătorii au testat efectele unor melodii, printr-un exerciţiu: mai mulţi participanţi au fost nevoiţi să rezolve diferite puzzle-uri complexe (tocmai pentru a induce o stare de stres), în timp ce ascultă muzică. Ei au înregistrat, cu ajutorul unor senzori, activitatea creierului, ritmul cardiac, tensiunea arterială şi respiraţia celor implicaţi în studiu. „Weightless“ s-a dovedit cu 11% mai relaxantă decât orice altă melodie cu care a fost comparată şi a condus la reducerea anxietăţii cu 65%. Nu e doar o simplă coincidenţă că deţine titlul de „cel mai relaxant“ cântec. Melodia celor de la Marconi Union a fost special realizată pentru a induce un sentiment de relaxare. Muzicienii s-au consultat cu psihoterapeuţi pentru ca linia melodică să ajute la încetinirea ritmului cardiac al ascultătorului şi la scăderea nivelului de cortizon.

Atenţie, însă, trag un semnal de alarmă cercetătorii. O parte dintre cei care au participat la studiu s-au relaxat aşa de bine ascultând „Weightless“, încât au devenit somnoroşi. A se evita, aşadar, ascultarea ei la volan.

Top 10 melodii relaxante

În lista celor mai zen melodii se află piese semnate Coldplay, Mozart sau Adele. Iată un top 10 melodii care vă pot calma în momente de stres:

  •  „Weightless”, Marconi Union
  •  „Electra”, Airstream
  • „Mellomaniac (Chill Out Mix)”, DJ Shah
  •  „Watermark”, Enya
  •  „Strawberry Swing”, Coldplay
  •  „Please Don’t Go”, Barcelona
  •  „Pure Shores”, All Saints
  •  „Someone Like You”, Adele
  •  „Canzonetta Sull’aria”, Mozart
  •  „We Can Fly”, Rue du Soleil
MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite