Accesările muzicii lui Bob Dylan au crescut cu peste 500%, după ce compozitorul a câştigat premiul Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesările muzicii lui Bob Dylan au crescut cu peste 500% pe platforma Spotify, după ce compozitorul a fost anunţat câştigător al premiului Nobel pentru Literatură, scrie site-ul nme.com, citat de News.ro.

Cântăreţul şi compozitorul american Bob Dylan a fost desemnat joi câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură pe 2016 pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american“, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Potrivit „Billboard“, accesările totale ale pieselor lui Bob Dylan pe platforma Spotify au crescut de atunci cu 512%. Între cântecele care au înregistrat cea mai mare creştere se află „Like a Rolling Stone“, cu 258 de procente.

Secretarul general al Nobel Academy, Sara Danils, a motivat joi: „Pentru cei 54 de ani în care s-a reinventat“, iar despre albumul „Blonde On Blonde“, a spus că reprezintă un exemplu al „strălucitului fel de a face rime, de a pune laolaltă refrene şi al modului de a gândi“.

„Dacă vă uitaţi înapoi cu 5.000 de ani, îi descoperiţi pe Homer şi Safo. Ei au scris texte poetice care aveau menirea de a fi jucate şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu creaţia lui Bob Dylan. Încă citim Homer şi Safo şi ne plac“, a mai spus ea.

Printre câştigătorii premiului Nobel pentru Literatură din anii precedenţi se numără Alice Munro, Harold Pinter, Doris Lessing, J M Coetzee, Toni Morrison şi Seamus Heaney. Anul trecut, titlul i-a revenit jurnalistei de investigaţii Svetlana Alexievich.

Robert Allen Zimmerman, cunoscut drept Bob Dylan, s-a născut pe 24 mai 1941, este cântăreţ, compozitor, textier şi poet american. Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, el a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială. Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără „The Times They Are a-Changin'“ (1964), „Blonde on Blonde“ (1966), „Oh Mercy“ (1989), „Good as I Been to You“ (1992) şi „Together Through Life“ (2009).

În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, „Things Have Changed“ din „Wonder Boys“, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur. Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007. Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite