VIDEO Topul celor mai bune filme de artă care au rulat în cinematografele din România în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă propune o selecţie a celor mai bune filme difuzate pe marile ecrane din România, în anul cinematografic 2014.

1. „Camille Claudel 1915“ (Franţa, 2013)

Regia: Bruno Dumont

Cu: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent

Falconetti 2013: Actriţa premiată cu Oscar în 1997 o portretizează pe nefericita sculptoriţă şi fostă metresă a lui Auguste Rodin. Sunt doar câteva zile din viaţa Camillei Claudel la sanatoriul din Provence, în anul 1915, în aşteptarea şi în timpul vizitei fratelui său, poetul catolic Paul Claudel. Priviţi în opoziţie, adevăratul nebun şi fanatic pare însă scriitorul. Suferinţa o spiritualizează pe Camille, iar credinţa îl dezumanizează pe fratele ei.

2. „Nimfomana“ / „Nymphomaniac“ (coproducţie, 2013)

Regia: Lars von Trier

Cu: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf

Poveşti morale: „Nymphomaniac“ nu este un film porno. Pelicula are o puternică „încărcătură“ filozofică, evidentă în fiecare cadru şi în fiecare replică. „Nimfomana“, chiar şi în această variantă scurtată, are forţă cinematografică, cu toate că doilea volum şi mai ales finalul neinspirat mai mult au dezamăgit decât au confirmat aşteptările date de prima parte. Povestea „nimfomanei“ Joe (Charlotte Gainsbourg) este una morală.

3. „Marea frumuseţe“ / „La grande bellezza“ (Italia-Franţa, 2013)

Regia: Paolo Sorrentino

Cu: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Spuma zilelor: Bătrâneţea şi descompunerea unei societăţi de oriunde şi de oricând, nu doar din Roma contemporană, sunt analizate cu mână de maestru de italianul Paolo Sorrentino în filmul său premiat cu Oscarul pentru film străin. Personajul central, jurnalistul Jep Gambardella (Toni Servillo), în vârstă de 65 de ani, este, aşa cum se defineşte de la bun început, înzestrat cu o mare sensibilitate; el îndeplineşte, de fapt, rolul artistului în această lume colorată şi ţipătoare.

4. „Îndrăgostiţii mor ultimii“ / „Only Lovers Left Alive“ (coproducţie, 2013)

Regia: Jim Jarmusch

Cu: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt

O poveste cu vampiri: Reputatul regizor american Jim Jarmusch a revenit spectaculos cu această coproducţie turnată pe trei continente, despre dragoste şi moarte dincolo de timp. Povestea spusă pe ecran vă va da peste cap tot ceea ce credeaţi că ştiţi despre vampiri şi vă va pune serios pe gânduri. Filmul este singular chiar şi în contextul operei lui Jim Jarmusch. Deşi pare ciudat şi imperfect, e lucrat fin pe mai multe paliere şi îţi rămâne în minte mult după vizionare.

5. „Edge of Tomorrow: Prizonier în timp“ / „Edge of Tomorrow“ (SUA-Australia, 2014)

Regia: Doug Liman

Cu: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton

Războiul fără sfârşit: Un senzaţional film de război, deghizat în hainele unui science-fiction, reuşeşte, într-un moment foarte prielnic pentru aşa ceva, regizorul Doug Liman. Ceea ce e special, de această dată, este nu invazia extraterestră a aşa-numiţilor „mimics“ („simulanţi“) – o pură convenţie, de altfel –, ci faptul că confruntarea se poartă în bătrâna Europă şi, mai ales, este una oarecum convenţională, adică avându-l pe inamic faţă în faţă.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite