VIDEO „Europolis“, un film inspirat din proza lui Mircea Eliade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magdalena (Adriana Trandafir), doamna Talleran (Adina Cartianu) şi fiul Magdalenei, Nae (francezul Áron Dimény)
Magdalena (Adriana Trandafir), doamna Talleran (Adina Cartianu) şi fiul Magdalenei, Nae (francezul Áron Dimény)

Adriana Trandafir este interpreta Magdalenei, personajul principal din filmul regizat de Cornel Gheorghiţă.

Micul port Sulina este zguduit de o telegramă surprinzătoare în care se anunţă că Luca, pe care toţi locuitorii îl credeau îngropat de peste 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui Luca, Magdalena (Adriana Trandafir), şi fiul său, Nae (francezul Áron Dimény), îşi fac bagajele şi pleacă spre Franţa, pentru a-şi primi moştenirea. Atunci când ajung pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata (Joseph Otteno), care este şi cel mai bun prieten al lui Luca şi „păstrătorul" ultimei dorinţe a românului. Pe drumul de întoarcere, mama şi fiul se trezesc pe cap cu un sicriu în formă de măgar, care va stârni controverse.

Forma neobişnuitului „recipient" are la bază un obicei apărut în Ghana în anii '50. creat de Ata Owoo. Cornel Gheorghiţă, regizorul şi scenaristul „Europolis", îl aseamănă pe acesta cu artistul popular de la Săpânţa, care îmbină umorul şi ironia cu superstiţiile şi mitologia.

Sicriul în formă de măgar mai are o conotaţie: termenul „drug mule" („Măgar pentru droguri"), care se referă la persoanele folosite pentru a trece peste graniţă cantităţi destul de mari de droguri, depozitate în stomac. În film, sicriul în formă de măgar transportă o „comoară". Regizorul Cornel Gheorghiţă mai spune că, pentru el, măgarul este un simbol al curăţeniei sufleteşti. Filmul a primit Menţiunea specială a Juriului la „Festival des Films du Monde" de la Montreal (2010) şi premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj. 

26 Noiembrie, în cinematografe

Cinema City Cotroceni: 17.20, 19.30, 21.40;
Cityplex: 13.00, 17.15;
Hollywood Multiplex: 19.45, 21.45;
Studio: 10.00, 12.30, 15.00, 19.30.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite