Legea antiimigraţie a lui Donald Trump, motiv de boicot a galei Oscar 2017: „Interdicţia propusă este rasistă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa iraniană Taraneh Alidoosti (33 de ani), protagonista „The Salesman“, nominalizat la Oscar 2017 pentru Cel mai bun film străin, a anunţat că nu va participa la gala de decernare a trofeelor în semn de protest faţă de legea prin care Donald Trump vrea să interzică accesul în Statele Unite al imigranţilor din ţările musulmane.

Taraneh Alidoosti, care s-a născută în Teheran, spune că iniţiativa lesgislativă propusă şi susţinută de preşedintele SUA Donald Trump este rasistă şi anunţă că, în ciuda faptului că proiectul ei are o şansă la Oscar, nu va participa la ceremonia Academiei Americane de Film, ce se va desfăşura pe 26 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles.

Lista completă a nominalizărilor Oscar 2017

„Interdicţia în privinţa vizelor pentru iranieni propusă de Trump este rasistă. Indiferent dacă ea vizează un eveniment cultural sau nu, eu nu voi participa la gala Oscar 2017 în semn de protest“, a scris actriţa iraniană pe Twitter, mesajul fiind însoţit de afişul filmului „The Salesman“.

Lungmetrajul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film străin, alături de producţiile „Toni Erdmann“ (Germania-România), „A Man Called Ove“ (Suedia), „Land of Mine“ (Danemarca) şi „Tanna“ (Australia), şi a câştigat deja mai multe premii la festivaluri cinematografice de prestigiu, precum cele de la Cannes, Chicago şi Munchen. Mai mult, regizorul „The Salesman“, Asghar Farhadi, a devenit primul cineast iranian recompensat cu un Oscar, în anul 2012, pentru „A Separation“, scrie The Independent

În filmul „The Salesman“, actriţa Taraneh Alidoosti joacă rolul unei soţii iraniene dintr-un cuplu care se înstrăinează pe măsură ce se implică tot mai mult în producţia unui spectacol de teatru ce are la bază o piesă americană clasică, „Moartea unui comis voiajor“ de Arthur Miller.

   

Un decret prezidenţial urmează să fie semnat de Donald Trump în zilele următoare, care va bloca intrarea în Statelor Unite a refugiaţilor sirieni şi va suspenda pătrunderea pe teritoriul american a imigranţilor din ţările cu populaţie majoritar musulmană, precum Siria, Sudan, Somalia, Irak, Iran, Libia şi Yemen.

Nu este însă pentru prima dată când Oscarurile au stârnit discuţii aprinse despre rasism. Anul trecut, actriţa Jada Pinkett-Smith şi regizorul Spike Lee au boicotat ceremonia pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de faptul că, pentru al doilea an consecutiv, niciun cineast de culoare nu a primit o nominalizare. În schimb, anul acesta Academia şi-a luat revanşa, şapte dintre interpreţii nominalizaţi fiind de culoare şi şase dintre producţii vorbesc despre viaţa oamenilor de culoare din America şi abordează chestiunea inegalităţilor rasiale. 

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite