FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Noe“, filmul care a stârnit un „potop“ de controverse din cauza viziunii unui „evreu nu foarte credincios“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul biblic „Noe/ Noah“, una dintre cele mai controversate pelicule ale anului şi care a fost deja interzisă în ţările arabe din Orientul Mijlociu, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

Filmul, bazat pe povestea biblică „Arca lui Noe“, în care un bărbat este ales de Dumnezeu pentru a duce la bun sfârşit o misiune de salvare a omenirii din calea unui potop apocaliptic, îl are ca protagonist pe Russell Crowe, căruia i se alătură actorii Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Logan Lerman, Anthony Hopkins şi Douglas Booth.

Regia este semnată de Darren Aronofsky, „un evreu nu foarte credincios“, după cum însuşi s-a descris, care a realizat şi apreciatele pelicule „Requiem pentru un vis/ Requiem for a Dream“, „Fântâna/ The Fountain“ şi „Lebăda neagră/ Black Swan“ 

„Filmul biblic care nu are nicio legătură cu povestea biblică“

Într-un interviu din 2007, oferit publicaţiei „The Guardian“, Aronofsky declara că figura lui Noe l-a fascinat încă din copilărie, pe când avea doar 13 ani. Cineastul a explicat că îl vedea pe Noe ca pe un „personaj întunecat şi complicat“, care resimte „vinovăţia că a supravieţuit potopului“.

Acum, în schimb, regizorul şi-a descris pelicula ca fiind „filmul biblic care nu are nicio legătură cu povestea biblică“, iar pe Noe l-a numit „primul ecologist“.

Jennifer Connelly, în rolul Naameh, şi Russell Crowe, în rolul lui Noe FOTO Paramount Pictures Corporation

image

În urma proiecţiilor speciale, blockbusterul de 130 milioane de dolari a fost nevoit să facă faţă unui „potop“ de controverse, grupurile creştine fiind revoltate de faptul că regizorul a interpretat greşit o poveste sacră. De asemenea, au existat plângeri conform cărora filmul nu ar fi respectat versetele din Vechiul Testament şi că Noe a fost portretizat ca un „cruciat al mediului“ care livrează un mesaj cu privire la Judecata de Apoi.

Mai mult, lungmetrajul a fost interzis în ţările arabe din Orientul Mijlociu, autorităţile considerând că filmul contravine legii islamice, întrucât prezintă pe marele ecran portretul unui profet. Cu toate acestea, au existat şi organizaţii creştine care şi-au exprimat sprijinul pentru filmul „Noe“, printre care American Bible Society, National Catholic Register, The King's College, Q Ideas, Hollywood Prayer Network şi Focus on the Family.

«Noe» rămâne cu tine mult timp după ce părăseşti sala de cinema. «Noe» este diferit de oricare film de acest gen – o viziune initmă şi impresionantă a unei poveşti biblice despre care doar credeam că o cunoaştem Pete Hammond, critic de film

«Noe» este o interpretare creativă care ne permite să ne imaginăm luptele chinuitoare cu sine, prin care Noe a trebuit să treacă pentru a răspunde chemării lui Dumnezeu. Această viziune cinematografică a poveştii lui Noe oferă creştinilor oportunitatea de a lega cultura noastră de biblicul Noe“, a declarat, pentru „Time“, preşedintele organizaţiei Focus on the Family, Jim Daly. 

Pe fondul acestui val de critici, studiourile Paramount au invocat „libertatea artistică“, susţinând că şi-au permis să interpreteze povestea originală într-o manieră proprie.

„În timp ce echipa filmului şi-a luat libertatea artistică de a interpreta într-o manieră proprie povestea, noi credem că acest film rămâne fidel esenţei, valorilor şi integrităţii unei poveşti care este o piatră de temelie a credinţei oamenilor din întreaga lume“, se arată în mesajul emis de studiourile Paramount.

Actriţa Emma Watson, în rolul fiicei adoptive a lui Noe, Ila FOTO Paramount Pictures Corporation

image

În ciuda controverselor stârnite în rândul grupurilor creştine, se pare totuşi că filmul a fost pe gustul criticilor de specialitate, primind, în general, recenzii laudative.  

Astfel, pe baza a 78 de cronici, site-ul Rotten Tomatoes descrie filmul „ca o poveste atemporală spusă într-o manieră umană şi în care efectele vizuale întăresc performaneţele puternice ale actorilor. Pelicula lui Darren Arofonsly aduce povestea biblică în secolul XXI“ .

Nu încercaţi să-l ardeţi pe rug pe Arofonsky până nu vedeţi «Noe», un film despre suferinţă, milă şi temeri, care este construit pe un miez spiritual Peter Traves, revista „Rolling Stone“

„Rămâne cu tine mult timp după ce părăseşti sala de cinema. «Noe» este diferit de oricare film de acest gen – o viziune initmă şi impresionantă a unei poveşti biblice despre care doar credeam că o cunoaştem“, a scris la rândul lui criticul Pete Hammond.

Un film despre suferinţă, milă şi temeri

„În mod miraculos, Aronofsky a cheltuit 130 de milioane de dolari pe un  film care ne cere să analizăm lucrurile în care credem. În acest film cu înverşunare relevant, întrebările nu încetează să apară. Nu încercaţi să-l ardeţi pe rug pe Arofonsky până nu vedeţi «Noe», un film despre suferinţă, milă şi temeri, care este construit pe un miez spiritual“, a scris Peter Traves, de la revista „Rolling Stone“.

«Noe» are momente de strălucire, dar nu te poţi scutura de sentimentul de sufocare“, a titrat „The Sydney Morning Herald“. Criticul Paul Byrnes fiind de părere că „Noe“ nu este un lungmetraj despre religie, ci mai degrabă despre stăpânire, despre întrebarea dacă avem sau nu dreptul de a distruge planeta.

Russell Crowe, în rolul lui Noe FOTO cinemagia.ro

image

Regizorul Darren Aronofsky, „un geniu nebun“

Joe Neumaier, de la „New York Daily Mail“ este de părere că, deşi cel mai adesea este ridicol, filmul are şi momente puternice, datorate, în mare parte, interpretării intense a lui Russell Crowe. 

Pe de altă parte, „Noe“ a fost aspru criticat, jurnaliştii de la „IndieWire“ fiind de părere că este cel mai prost film al lui Aronofsky, iar cei de la „Kansas City Star“ că doar „un geniu nebun ca Aronofsky ar fi putut crea aşa ceva“.

 

 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite