Filmul lui Vlad Păunescu, SCARA, despre destinul unui actor celebru, intră în cinematografe din 15 octombrie

0
0
Cinefilii din România au ocazia de a vedea o nouă peliculă românească de epocă
Cinefilii din România au ocazia de a vedea o nouă peliculă românească de epocă

Regizat de către Vlad Păunescu, filmul SCARA are în distribuţie actori consacraţi, precum Horaţiu Mălăele şi Constantin Codrescu, dar şi noile vedete ale scenelor bucureştene.

SCARA urmăreşte parcursul unui tânăr venit din provincie la Bucureşti, unde devine unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale, un star al anilor ’80, iar apoi o figură marcantă a evenimentelor din jurul Revoluţiei şi Mineriadei. Inspirat din fapte reale, filmul este construit pe mai multe planuri şi surprinde perfect o epocă: viaţa în teatrele bucureştene şi magia din jurul unui spectacol legendar (Karamazovii, de la Teatrul Nottara), demolările bisericilor de către comunişti sau zbuciumul interior al personajului principal, un rebel tot mai constrâns de regim.

Distribuţia filmului este condusă remarcabil de Eduard Trifa, aflat la primul rol principal în lungmetraj, după ce a devenit cunoscut pe scenele de teatru din Bucureşti: „E important ca toţi să înţelegem gravitatea pasivităţii şi cred că Scara ne arată foarte bine care sunt efectele tăcerii, dar şi ale rebeliunii. Am jucat un om din aceeaşi branşă, un actor, deci multe din trăirile lui – de la drumul din provincie până în Bucureşti, intrarea într-un teatru nou, adaptarea la un nou colectiv – le-am simţit şi eu. Chiar dacă vremurile pe care personajul le trăieşte au fost mult mai complicate decât cele pe care le trăiesc eu, am încercat să înţeleg şi să redau pe ecran revolta lui Andrei - în faţa regimului, în faţa oamenilor – dar şi revelaţia din final, care l-a apropiat definitiv de credinţă”.

Distribuţia SCARA numără peste 80 de personaje şi este completată de actori tineri ca Voica Oltean, Ana Maria Guran, Ada Galeş sau Ioana Bugarin, dar şi de actori consacraţi: Horaţiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Ioana Crăciunescu, Nicodim Ungureanu, Ion Andrei Ionescu, Magda Catone sau Dragoş Galgoţiu (regizor de teatru aflat la debut ca actor în lungmetraj).

Regizorul Vlad Păunescu dedică acest film tuturor făcătorilor de spectacole: „Am trăit şi eu şi soţia mea Oana Păunescu (care semnează costumele filmului) printre actori, regizori, creatori de teatru, film sau artă. Dorinţa mea a fost să le dedicăm lor acest film. Le mulţumesc că există, pentru că fără ei nu aş fi existat nici eu, nici soţia mea. Am ales să spun această poveste pentru că face parte din trecutul meu, am trăit acele vremuri, alături de oamenii a căror destine am încercat să le transpun acum pe ecran. Cred că este o istorie importantă, care trebuie ştiută mai ales de tinerii născuţi după Revoluţie, ca să nu se mai repete”.

Scenariul filmului este semnat de Vlad Păunescu şi Constantin Chelba, scenografia de Sorin Dima, iar costumele de Oana Păunescu. Operatorul filmului este Alex Sterian, iar montajul le aparţine Corinei Stavilă şi lui Mihai Cosmin Popa.

SCARA a avut proiecţii sold-out la TIFF şi la TIFF Oradea, iar din 15 octombrie va putea fi vizionat în cinematografele din toată ţara. 

Mai multe - Filme

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite