Documentare impresionante, în selecţia Festivalului Filmului Palestinian de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În „Falafala” (2019), cineastul urmăreşte destinul misterios al unui palestinian din Danemarca, unde a ajuns în anii `70, când era copil.
În „Falafala” (2019), cineastul urmăreşte destinul misterios al unui palestinian din Danemarca, unde a ajuns în anii `70, când era copil.

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă şi problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de documentarele care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

Ediţia a patra a evenimentului va avea loc în format hibrid: în perioada 25 - 28 noiembrie, filmele vor putea fi văzute de public la Cinema Muzeului Ţăranului Român, apoi, în intervalul 2 - 5 decembrie, o mare parte din selecţie va fi disponibilă online, pe platforma Eventbook. 

Programul propune mai multe documentare puternice, selectate la festivaluri importante în ultimii doi ani şi prezentate acum în premieră în România. 

„Festivalul Filmului Palestinian îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene - reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume, cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti. Îndeamnă la dialog şi empatie, provoacă la analiză şi deschidere”, a transmis Ionuţ Trandafirescu, directorul Festivalului Filmului Palestinian în România. 

Selectat la Berlinală şi CPH:DOX, „Aşa cum vreau/ As I Want” (2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmăreşte protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate de agresiunile sexuale care au avut loc în Piaţa Tahrir în timpul manifestaţiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluţia de la Cairo.

„Despre pământ şi pâine/ Of Land and Bread” (2019) este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute de palestinieni în care sunt prezentate intimidările şi umilirea cu care se confruntă în fiecare zi. Regizat de Ehab Tarabieh, din partea organizaţiei de apărare a drepturilor omului B’Tselem, filmul a fost inclus în selecţia a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare - IDFA, Ji.hlava şi Visions du Réel. 

În emoţionantul documentar „Încă o săritură/ One More Jump” (2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Filmul a avut premiera mondială la festivalul Visions du Réel. 

Festivalul Filmului Palestinian aduce de asemenea în atenţie doi tineri documentarişti, promiţători. 

Mohamed Jabaly a devenit cunoscut cu lungmetrajul documentar „Ambulanţă/ Ambulance”, 2016), selectat la CPH:DOX, IDFA şi Ji.hlava. În vara 2014, regizorul s-a alăturat unui echipaj de pe ambulanţă în încercarea de a-i salva pe cei răniţi în Războiul din Gaza. Filmul va putea fi vizionat la Bucureşti împreună cu cel mai nou scurtmetraj al lui Mohamed Jabaly, „Gaza mea online/ My Online Gaza” (2020). 

Al doilea tânăr regizor din programul FFP este Mohammed Almughanni, prezent cu două documentare de câte 30 de minute. În „Falafala” (2019), cineastul urmăreşte destinul misterios al unui palestinian din Danemarca, unde a ajuns în anii `70, când era copil. În „Fiul străzii/ Son of Streets” (2020), protagonist este un băiat din tabăra de refugiaţi palestinieni Shatila din Beirut. 

Aşa cum a fost anunţat recent, festivalul va debuta şi se va încheia cu proiecţia a două lungmetraje de ficţiune: „200 de metri” („200 Meters”, 2020), de Ameen Nayfeh, respectiv „Străinul” („The Stranger”, 2021), de Ameer Fakher Eldin, ambele selectate la Veneţia. 

Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook. 

FFP îşi propune să ofere publicului din România şansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente şi să îi cunoască pe cei mai importanţi cineaşti palestinieni. 

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina şi cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti. 

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizaţie non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura şi valorile străvechi palestiniene în spaţiul public românesc şi îşi propune să crească interesul publicului din România pentru moştenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente şi activităţi.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite