Călin Netzer, regizor: „Scenariul se bazează pe experienţa mea personală, pe relaţia dintre mine şi mama“

0
0
Călin Netzer a emigrat în Germania în 1983, împreună
cu părinţii
Călin Netzer a emigrat în Germania în 1983, împreună cu părinţii

Astăzi este premiera mondială a filmului „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, prima peliculă românească selectată în Competiţia Oficială a prestigioasei manifestări.

„Adevărul“: Care crezi că sunt atuurile filmului tău în această competiţie?
Călin Netzer: Abordarea stilistică diferită de a „noului val românesc“. Abordarea unei familii cu statut social mai înalt şi subiectul – drama psihologică. Spun povestea din punctul de vedere al mamei.

Nu ţi-a fost greu să te pui în pielea unui personaj feminin?
Nu. Scenariul se bazează pe experienţa mea personală, pe relaţia dintre mine şi mama mea.

Este prima participare românească în Competiţia Oficială a Berlinalei. Crezi că ai şanse? Crezi că Berlinala se potriveşte filmului mai mult decât vreun alt festival?
Ne-am hotărât pentru Berlin pentru că filmul are o parte de implicare socială (e vorba de relaţia mamă-fiu, despre destinul copiilor) şi s-au potrivit lucrurile mai bine. Şansele sunt mai mari la Berlin, în competiţie. Cannes-ul îşi creşte regizorii care trec prin „Quinzaine des realisateurs“... La Sundance au şanse mari filmele americane. „Poziţia copilului“ este un film european, iar la Berlinală oamenii sunt mai deschişi spre nou.

Ce părere ai despre juriul de cineaşti?
Juriul pare OK pe hârtie. Susanne Bier s-ar putea să rezoneze bine, căci filmul se apropie stilistic de DOGMA, de unde a plecat ea. Wong Kar Wai este un regizor imprevizibil, aşa că s-ar putea să îi placă. Lui Tim Robbins s-ar putea să îi placă jocul actorilor.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite