VIDEO Prezenţele româneşti la Berlinala care începe astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Gheorghiu în filmul “Poziţia copilului”
Luminiţa Gheorghiu în filmul “Poziţia copilului”

Filmul “Poziţia copilului”, de Călin Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care începe astăzi şi ţine până pe 17 februarie, iar actriţa Ada Condeescu a fost selectată în programul Shooting Stars.

“Poziţia copilului” vorbeşte despre relaţia dintre o mamă dominatoare, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, şi fiul ei adult, jucat de Bogdan Dumitrache. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a “high-class-ului” românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu, cunoscut ca romancier, scenarist (“Marfa şi banii”, “Moartea domnului Lăzărescu”) şi regizor (“Felicia, înainte de toate”) şi de Călin Peter Netzer (care a mai regizat lungmetrajele “Maria” şi “Medalia de onoare”).

La secţiunea “Generation” a Berlinalei a fost selectat debutul în lungmetraj al regizoarei Eva Pervolovici, intitulat “Marussia”. Filmul prezintă povestea Luciei şi a fiicei ei de şase ani, care au plecat de la Moscova la Paris.

După Ana Ularu, Dragoş Bucur şi Maria Popistaşu, Ada Condeescu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, care are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting). Ada Condeescu are 22 de ani şi a fost declarată cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo 2011, pentru rolul din filmul “Loverboy”, de Cătălin Mitulescu.

Tot în cadrul Berlinalei, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează standul românesc, la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile autohtone pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru proiecte ale marilor case de producţie internaţionale.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri