Asociaţia Pentru Dezvoltarea Filmului Românesc oferă finanţări pentru artiştii independenţi, în vreme de criză: perioada de înscrieri

0
0
ADFR vine în ajutorul artiştilor independenţi FOTO Facebook
ADFR vine în ajutorul artiştilor independenţi FOTO Facebook

Asociaţia Pentru Dezvoltarea Filmului Românesc (ADFR) vine în ajutorul artiştilor independenţi din industria cinematografică, afectaţi de starea de urgenţă instituită în România pe fondul pandemiei COVID-19.

În ajutorul artiştilor independenţi din industria cinematografică, ADFR a lansat pe 10 aprilie o sesiune de acordare a micro-granturilor #ADFRSurvival, în valoare totală de 3000 de euro. 

Micro-granturile #ADFRSurvival se adresează talentelor emergente (reprezentanţi ai industriei cinematografice, cu vârsta cuprinsă între 23 şi 35 ani, din departamentele imagine, regie, scenaristică, scenografie şi costume) şi actorilor independenţi (actori cu vârste cuprinse între 22 şi 40 ani, care au avut cel puţin o colaborare în cinema, în ultimele 12 luni). Pentru fiecare categorie se vor acorda câte trei micro-granturi a câte 500 euro fiecare.

Pentru a putea beneficia de unul dintre granturile de suport financiar pentru persoane fizice propuse, aplicanţii din categoriile enumerate mai sus (persoane fizice de cetăţenie română şi liber-profesionişti fără un contract de muncă pe perioadă determinată/nedeterminată) sunt invitaţi să completeze formularul online accesibil aici -  https://bit.ly/FormularADFRSurvival -  şi să trimită un email la adresa office@romfilmdevelopment.org, cu titlul „Documente_ADFRSurvival_NumeComplet“, care să cuprindă următoarele documente: scrisoare de intenţie, CV, declaraţie pe proprie răspundere, completată, semnată şi datată, precum şi un link către showreel/ portofoliu (opţional pentru actori şi scenarişti).

Ghidul aplicatului este disponibil aici: https://bit.ly/GhidulAplicantuluiADFRSurvival

Mai multe detalii pe: https://romfilmdevelopment.org/ro/micro-granturileadfrsurvival/

Micro-granturile #ADFRSurvival sunt destinate persoanelor fizice care au nevoie urgentă de susţinere financiară, nu proiectelor cinematografice de artă, studenţeşti sau comerciale. 

„În ultima perioadă, am observat cum măsurile de prevenţie se înăspresc şi cum panica creşte de la o zi la alta, mai ales printre prietenii şi cunoştinţele din domeniul cinematografic, o parte importantă a sectorului cultural. Mi s-a părut firesc să intervenim, ca asociaţie, cât ne permitem - aşa a apărut ideea micro-granturilor. Cred că este nevoie de astfel de iniţiative, cu atât mai mult în astfel de situaţii excepţionale. Scopul ADFR a fost mereu acela de a sprijini industria autohtonă, iar acesta este doar un mod prin care ne ţinem de promisiune. Ne dorim să venim în ajutorul celor mai afectaţi şi vom încerca, în măsura posibilităţilor şi dacă va fi necesar, să revenim şi cu o a doua sesiune“, a declarat Laura Muşat, fondator ADFR/coordonator The Script Contest & evaluator #ADFRSurvival.

Aplicaţiile vor fi analizate de o echipă de evaluatori formată din Laura Muşat (fondator ADFR), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator/director artistic ShortsUP) şi Iulia Popovici (critic de film & teatru/fondator Asociaţia Transsectorială a Independenţilor din Cultură) care vor lua în considerare informaţiile oferite de documentele depuse, gradul de afectare a domeniului de activitate de către implementarea stării de urgenţă în România, măsura în care candidatul poate să îşi desfăşoare activitatea prin telemuncă şi urgenţa nevoii unei surse de venit. 

„În momente excepţionale, ca cele de acum, ai uneori norocul să poţi vedea, la capătul tunelului, cum ar putea arăta viitorul - acesta e motivul pentru care abia aştept să citesc aplicaţiile pentru microgranturile. Artiştii se pot juca cu idei oricât de nebuneşti, pot încerca tehnologii digitale „de-acasă“ la care n-aveau timp să se gândească înainte, să experimenteze simplu sau mai complicat cu necunoscutul şi cunoscutul (al digitalului, al pandemiei, al viitorului personal şi colectiv) - şi aici mă refer la exerciţii personale. Şi aş încuraja să aplice orice artist care vede în #stămacasă un fel de a crea legături cu oameni la fel de îngrijoraţi de lucrurile prin care trecem cu toţii“, a declarat  Iulia Popovici, critic de film & teatru/fondator al Asociaţiei Transsectoriale a Independenţilor din Cultură.

„Apreciez iniţiativa ADFR şi sper ca aceste micro-granturi să vină în sprijinul liber profesioniştilor din domeniul cinematografiei ale căror activitate şi, implicit, venituri au fost afectate din cauza instaurării stării de urgenţă. Grantul nu este un concurs de proiecte, ci mai curând un ajutor de urgenţă“, a spus şi Alexandra Safriuc, coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator/director artistic ShortsUP.

Evaluatorii vor contacta, la nevoie, aplicanţii, pentru informaţii suplimentare. 

Beneficiarii vor fi anunţaţi pe data de 1.05.2020 prin email şi pe pagina oficială de Facebook – ADFR. Micro-granturile vor fi acordate după semnarea unui contract, nu mai târziu de data de 15.05.2020.

Despre ADFR

ADFR a fost fondată în 2016 de un grup de tinere cineaste, care au crezut că arta cinematografică poate dezvolta comunităţi mult mai vizibile şi informate, atât de cineaşti cât şi de cinefili.

Asociaţia de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR) îşi propune să sprijine şi să promoveze industria cinematografică din România, precum şi să dezvolte comunităţi cinefile prin intermediul filmului. Ne atingem scopul printr-o serie de iniţiative diverse: producem evenimente unice, dezvoltăm proiecte autentice pentru industrie şi oferim granturi în situaţii excepţionale, toate activităţile noastre având ca target umplerea golurilor existente în cinematografia locală. Investim în noile generaţii de artişti cineaşti, în publicul cinefil şi în cultura filmului românesc, ajutând astfel industria să se dezvolte într-un competitor important, în timp.

Despre micro-granturile #ADFRSurvival

Starea de urgenţă instaurată în întreaga lume, inclusiv în România, din cauza pericolului expus de virusul COVID-19 a afectat întreaga economie, unul dintre cele mai vulnerabile domenii fiind cinematografia. Munca în echipă este o parte esenţială în producţia de film, care a fost extrem de afectată în ultimele două luni - toate producţiile de filme, la fel ca şi marile evenimente, au fost amânate sau chiar anulate. Din acest motiv, toţi liber profesioniştii care lucrau pe contracte de colaborare au rămas fără nicio sursă de venit. Prin #ADFRSurvival, ne dorim să venim în întâmpinarea acelor reprezentanţi ai industriei cinematografice autohtone aflaţi într-o astfel de situaţie.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri