„Aferim“, eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

0
0
Actorul
Toma Cuzin interpretează rolul un rob fugar în lungmetrajul
„Aferim!“ FOTO cinemagia.ro
Actorul Toma Cuzin interpretează rolul un rob fugar în lungmetrajul „Aferim!“ FOTO cinemagia.ro

Lungmetrajul „Aferim!“, de Radu Jude, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2016, alături de pelicule din alte 80 de ţări, potrivit anunţului făcut de Academia americană, informează site-ul screendaily.com, citat de Mediafax.

„Aferim!“, nominalizarea României la Oscar 2016

Lungmetrajul „Aferim!“, de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza“ a premiilor Oscar 2016.

„Aferim!“ - pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 - este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, imaginea este realizată de Marius Panduru, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

„Aferim!“ este o producţie Hi Film, în colaborare cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund şi Programul MEDIA al Uniunii Europene.

88 de ţări în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

Un număr de 81 de ţări sunt reprezentate în cursa pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la cea de-a 88-a gală a Academiei americane, care va avea loc pe 28 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles şi va fi difuzată pe posturile de televiziune din peste 225 de ţări şi teritorii.

Anul trecut, un număr record de 83 de ţări au fost reprezentate în cursa pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, drama poloneză „Ida“, de Pawel Pawlikowski, fiind desemnată câştigătoare.

Anul acesta, pe lista peliculelor eligibile se află în premieră un film din Paraguay, „Cloudy Times“, de Arami Ullón. Pe listă se mai află, printre altele, Argentina, cu „The Clan“, de Pablo Trapero, Franţa, cu „Mustang“, de Deniz Gamze Ergüven, Guatemala, cu „Ixcanul“, de Jayro Bustamante, Ungaria, cu „Son of Saul“, de László Nemes, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, Islanda, cu „Rams“, de Grímur Hákonarson, Polonia, cu „11 Minutes“, de Jerzy Skolimowski, şi Suedia, cu „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence“, de Roy Andersson.

O lista scurtă conţinând nouă dintre filmele eligibile va fi anunţată la mijlocul lunii decembrie, iar nominalizările pentru toate categoriile premiilor Oscar, inclusiv cea dedicată lungmetrajelor străine, vor fi anunţate pe 14 ianuarie.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite