„Aferim!“, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin“, la Oscar 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aferim! a primit mai multe premii, printre care Ursul de Argint la Berlin  FOTO: Florin Ghioca
Aferim! a primit mai multe premii, printre care Ursul de Argint la Berlin  FOTO: Florin Ghioca

România se va duce la Premiile Oscar 2016 cu "Aferim!". Lungmetrajul lui Radu Jude va participa în competiţia pentru cel mai bun film străin.

Nu mai puţin de 14 pelicule au participat anul acesta în competiţie pentru desemnarea celei care va reprezenta România pe covorul roşu la Premiile Oscar de anul viitor.

„Cel ales“, de Cristian Comeagă, „Quod Erat demonstrandum“, de Andrei Gruzsniczki, „Poarta albă“, de Nicolae Mărgineanu, „Ana“, de Alexa Visarion, „De ce eu?“, de Tudor Giurgiu, „Aferim!“, de Radu Jude, „Live“, de Vlad Păunescu, „Comoara“, de Corneliu Porumboiu, „Carmen“, de Doru Niţescu, „Doar cu buletinul la Paris“, de Şerban Marinescu, „Terapie pentru crimă“, de Cristian Vasilescu, „Cuscrii“, de Radu Potcoavă, „Alt Love Building“, de Iulia Rugină, şi „Fata cu ochii verzi“, de Mihai Mihăiescu, sunt producţiile care au intrat în cursă anul acesta.

echipa aferim in sala_FG

Echipa filmului Aferim, la Berlinale, înainte de decernarea premiilor     FOTO: Florin Ghioca

"Prin tema pe care o abordează şi prin modul în care este realizat, cred că «Aferim!» este un film care va atrage atenţia membrilor Academiei. Sigur, vor fi în această competiţie 80 şi ceva de filme. Aşa că, de aici încolo, este foarte greu de spus cine are mai multe şanse şi cum se vor uita la filme şi cum apreciază de fapt filmele membrii Academiei americane de film. Sunt aproape sigură că un concurent foarte puternic în acest an este este filmul maghiar «Son of Saul», care a avut premiera la Cannes. Dar, dincolo de asta, cred că într-adevăr «Aferim!» va atrage atenţia şi e important acest lucru pentru cinematografia românească, e important pentru noi, pentru echipa filmului", a declarat Ada Solomon, citată de Mediafax.

"Aferim!" este lungmetrajul pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Toma Cuzin (foto jos), Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

"Aferim!" este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite