David Garrett le-a cântat jurnaliştilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faimosul violonist David Garrett, distins cu numeroase premii Grammy, a cucerit publicul de la Bucureşti interpretând şi o lucrare de George Enescu: Balada pentru vioară şi orchestră.

UN ARTICOL DE GABRIELA HORIA

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi imediat după concert, el le-a mărturisit jurnaliştilor că este prima dată în viaţa lui când interpretează o piesă de Enescu, dar că el şi marele compozitor român sunt cunoştinţe mult mai vechi. ”Profesoara mea, Ida Haendel, a fost eleva lui Enescu şi era un fan înfocat al acestuia. Ida Haendel avea discuri vechi cu înregistrările lui Enescu şi mi le punea mereu să le ascult.  Aşa că pentru mine a fost foarte emoţionant să interpretez această lucrare. Muzica lui George Enescu este romantică, pătimaşă, are ceva din vibraţia muzicii ţigăneşti,” a mai spus el.

David Garrett, care a depăşit recordul mondial pentru viteză la vioară (13 note pe secundă), a promis că va fi un colaborator statornic al Festivalului Enescu şi că-şi va găsi mereu timp să se întâlnească cu spectatorii români. ”Am găsit aici un public foarte cald, educat, cultivat, cu o imensă dragoste pentru muzica clasică şi pentru muzică în general. Va fi o colaborare foarte lungă între mine şi România şi între mine şi acest festival pe care-l consider unul dintre cele mai mari din lume. Cândva am cântat şi folclor românesc cu trupa mea şi mi-ar plăcea să facem un turneu în România şi să prezentăm publicului de aici acele piese.” Artistului i-a plăcut la nebunie şi Ateneul pe care-l consideră una dintre cele mai spectaculoase clădiri în care a cântat vreodată. Şi a cântat, nu glumă, având în medie cam 120 de concerte pe an în toată lumea şi cu un program stabilit pe cel puţin doi ani înainte.

Pentru că l-a jucat într-un film pe Paganini, la întrebarea dacă l-ar juca şi pe Enescu, David Garrett a răspuns că ar fi flatat căci ”Enescu era un bărbat tare frumos”. Pe de altă parte, însă, munca la film i s-a părut mult mai grea decât îşi imaginase. ”Îmi place să fiu propriul meu stăpân. Să-mi iau vioara şi să mă duc prin lume. Pe un platou de filmare toţi se simt datori să-ţi spună ce ai de făcut. A fost o experineţă epuizantă. Nu m-aş da însă niciodată în lături dacă mi se propune să lucrez la coloana sonoră a unui film. Prefer muzica cinematografului.”

Când vine vorba de instrumentul său, un superb Stradivarius, violonistul devine uşor sentimental: ”Vioara e ca o foaie albă de hârtie. Este un minunat fundament. Sigur însă că totul depinde de omul care cântă la ea. Eu sunt foarte legat de acest intrument pe care cânt de cinci ani. Dacă nu exersez 3-4 zile mi se face pur şi simplu dor de vioara mea.”

Pe lângă vioara sa, David Garrett a mărturisit că mai are o pasiune, cea pentru mâncare. Dacă ar fi însă să-şi aleagă un alt instrument la care ar cânta, şi-ar dori pianul pe care îl consideră foarte ”versatil”.

La final, violonistul a dat o mostră a uriaşului său talent cântând pentru jurnalişti spre încântarea tuturor.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite