Pediatru: „O durere de cap persistentă nu trebuie neglijată“

Pediatru: „O
durere de cap persistentă nu trebuie neglijată“

Durerile de cap persistente la copii pot fi semnul unor boli grave

Durerile de cap raportate de către copii sunt un subiect asupra căruia trenează incertitudinea: sunt ele reale sau se manifestă numai în cazul adulţilor? Rezultatele unui studiu pe această temă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un studiu recent efectuat de către Asociaţia Mame pentru Mame arată faptul că majoritatea părinţilor din România consideră durerile de cap acuzate de către copiii lor reale, ele nefiind asociate exclusiv adulţilor. Studiul a cercetat percepţia părinţilor asupra acestui fenomen, respectiv modul în care aceştia aleg să îşi trateze copiii.

Majoritatea durerilor de cap apar în intervalul de vârstă 7 – 12 ani

Durerea de cap în rândul copiilor este frecventă, conform părinţilor care au răspuns sondajului. 80% din aceştia confirmă că fiul, respectiv fiica lor a acuzat cel puţin o dată aceste dureri, iar peste o treime susţine că în intervalul de vârstă 7-12 ani acestea se manifestă cel mai des. În vreme ce un sfert din repondenţi susţin că frecvenţa durerilor este redusă, pentru aproximativ 40% ele apar lunar, iar 8,5% se confruntă cu ele săptămânal. Legat de modul în care se manifestă, majoritatea copiilor se plânge de dureri în zona feţei sau a gâtului  - 46%, sensibilitate la lumină  - 20%, greţuri sau vărsături - 14%.

„Cefaleea copiilor, mai ales a celor de vârstă şcolară reprezintă un motiv des întâlnit pentru care părinţii solicită un consult pediatric. De multe ori cauza o descoperim rapid, atunci când este vorba de o durere de cap care insoţeşte o boală acuta, de obicei febrilă, dar sunt situaţii în care sunt necesare consulturi interdisciplinare (oftalmologic, neurologic, ORL). O durere de cap persistentă pune probleme de diagnostic şi nu trebuie neglijată. Insist pentru ca o primă vizită sa fie făcută  medicului de familie sau medicului pediatru, pentru a decela printr-un examen clinic complet, o anamneză corectă cauze frecvente şi evidente ale cefaleei. Nu orice durere de cap trebuie sa fie examinată şi de neurolog sau necesită investigaţii scumpe, nenecesare sau greu accesibile, însă nu treceţi pe lăngă o durere de cap! Ea este sâcâitoare, deranjantă şi de cele mai multe ori, copilul, exact ca şi adultul, nu îşi poate continua activitatea de zi cu zi atunci când îl doare capul. Nu lasaţi o durere de cap netratată, fie şi doar simptomatic, până mergeţi cu copilul la medic”, declară dr. Irina Costache, medic pediatru.

Întrebaţi ce fel de medicamente folosesc, cei mai mulţi dintre părinţi susţin că le aleg pe cele destinate grupei de vârstă, precum capsulele moi masticabile, pentru a trata durerea. Doar 11% dintre repondenţi administrează medicamente pentru adulţi, cărora le ajustează doza - jumătate de comprimat. Cei mai mulţi au tratat durerea de cap a copilului cu medicamente pe bază de ibuprofen -36,6%, o treime foloseşte şi medicamente cu paracetamol, iar 26% preferă remediile naturiste bazate pe ceaiuri sau medicamente pe bază de plante.

MIT: durerile de cap sunt scuze ale copiilor pentru a evita alte activităţi

Studiul a cercetat şi percepţia conform căreia copiii mint atunci când acuză dureri de cap, cu scopul evitării anumitor activităţi, precum mersul la şcoală. Mai mult de jumătate dintre respondenţi consideră că simptomele copiiilor sunt reale, şi nu o scuză pentru a evita alte activităţi.

„Într-o lume în care cultura parentală se modifică profund înspre creşterea ataşamentului, dar şi a individualităţii copiilor, în timp ce presiunile cotidiene apasă din ce în ce mai mult pe ei, de la vârste din ce în ce mai mici, e timpul să încercăm să înţelegem mai bine discomfortul şi suferinţele celor mici, să învăţăm să le interpretăm şi să le adresăm corect. Şi cred că putem începe acest efort cu o discuţie largă despre banalul ''Mami, mă doare capul...''. Despre asta este campania ''Cu durerea nu-i de joacă'' a Asociaţiei Mame pentru Mame.”, declară Ana Măiţă, preşedinte fondator Asociaţia Mame pentru Mame.

Cercetarea face parte dintr-o iniţiativă semnată de către Asociaţia Mame pentru Mame, denumită Cu durerea nu-i de joacă, prin care aceasta atrage atenţia asupra incidenţei durerii de cap în rândul celor mici. Prin intermediul iniţiativei, asociaţia încurajează conversaţii deschise între părinţi şi copii, informarea din surse avizate şi administrarea unui tratament corect, adecvat grupei de vârstă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: