Legătura între obezitate şi depresie. Studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile arată că există o legătură între depresie şi numărul mare de kilograme
Studiile arată că există o legătură între depresie şi numărul mare de kilograme

Grăsimile alimentare care ajung în creier prin fluxul sanguin ar putea explica asocierea dintre obezitate şi depresie, potrivit unor cercetări recente.

Un studiu efectuat pe şoarecii de laborator la Universitatea Glasgow şi la Institutul Gladstone din SUA, a arătat că există o legătură între obezitate şi apariţia depresiei, scrie agerpres.ro.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că prin diminuarea intensităţii procesului de eliberare a unei enzime specifice numite fosfodiesterază pot fi reduse simptomele depresiei asociate obezităţii.

Cercetătorii au putut observa modul în care acizii graşi saturaţi ajung în creier prin fluxul sanguin şi apoi se acumulează şi afectează semnale deosebit de importante ale creierului asociate depresiei.

Alimentele grase ne fac să ne simţim bine pe moment

Şoarecii care au primit o dietă bogată în grăsimi au prezentat un influx de acizi graşi în regiunea hipotalamusului, zonă asociată sistemului metabolic şi cunoscută pentru asocierea cu depresia. Aceşti acizi graşi au influenţat apoi în mod direct căile de semnalizare responsabile de apariţia depresiei.

„Utilizăm adesea alimente grase pentru a ne simţi mai bine deoarece au un gust foarte bun, însă, pe termen lung, acest lucru ar putea afecta starea de spirit a unei persoane într-un mod negativ'', a precizat George Baillie, autor principal al studiului.

Baillie a amintit că reducerea consumului de alimente grase poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, însă studiul „sugerează că aceasta promovează totodată o mai bună dispoziţie“.

Despre asocierea dintre obezitate şi depresie se ştie că este una complicată, pacienţii supraponderali răspunzând mai greu la medicamentele antidepresive obişnuite, au notat cercetătorii.

Autorii studiului speră ca aceste concluzii ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente antidepresive mai adecvate persoanelor supraponderale sau obeze.

 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite