Video: Palparea sânilor, cea mai bună metodă pentru descoperirea la timp a cancerului

Video: Palparea sânilor, cea mai bună metodă pentru descoperirea la timp a cancerului

Autoexaminarea se recomandă fiecărei femei care şi-a început viaţa sexuală

Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-şi autoexamineze sânii lunar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anual, în România, 7.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Din păcate, în circa 60 % din cazuri, cancerul mamar este depistat în stadii avansate, respectiv III şi IV. Potrivit medicului primar oncolog Florin Băcanu de la Spitalul Clinic „Sf. Maria“ din Bucureşti, cancerul mamar este curabil în stadiul I sau II, însă, pentru a fi descoperit la timp, se recomandă o atenţie deosebită prevenţiei (de exemplu, autoexaminarea sânilor). În ceea ce priveşte stadiile III şi IV, în ultimii ani, s-au inventat tratamente foarte eficiente, care cresc mult speranţa de viaţă. Datele statistice arată că, în prezent, patru din cinci femei supravieţuiesc acestei maladii.

Kilogramele în plus, printre factorii de risc

Cunoaşterea factorilor de risc este esenţială în prevenirea cancerului de sân. Cele mai expuse riscului de îmbolnăvire sunt femeile care au un istoric familial de cancer de sân (riscul există doar dacă, în momentul conceperii, viitoarea mamă prezintă o modificare a genei care predispune la această formă de cancer), cele care utilizează timp îndelungat anticoncepţionale (dacă exista o anumită vulnerabilitate) şi femeile care au surplus de kilograme (la nivelul celulelor adipoase se sintetizează estrogen, hormon specific feminin, care, în cantităţi mari, favorizează formarea celulelor canceroase). Tot printre factorii de risc se numără alimentaţia bogată în aditivi alimentari, terapia de substituţie hormonală specifică  menopauzei, lipsa alăptatului şi fumatul.

Palparea sânilor, un gest indispensabil

Autoexaminarea sânilor reprezintă cea mai la îndemână metodă de descoperire în faze incipiente a acestei maladii. Dacă nu ştii cum să-ţi palpezi sânii, mergi la medicul ginecolog şi cere informaţii. În general, sânii trebuie palpaţi la circa şapte zile după menstruaţie, deoarece schimbările hormonale produc modificări la acest nivel.
Află mai multe despre autoexaminarea sânilor din filmul de mai jos.

Pe lângă autoexaminare, medicii recomandă femeilor cu vârste între 20 şi 39 de ani, să-şi facă, anual, o ecografie mamară. Între 40 şi 50 de ani, cea mai bună metodă de depistare este mamografia, care se va realiza o dată la doi ani. Femeilor trecute de 50 de ani, în schimb, li se recomandă anual o investigaţia radiologică.

Citeşte şi:
Metode prin care se investighează sănătatea sânilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările