Subvarianta AY4.2 a Delta, identificată în patru ţări: A provocat 8% din totalul infectărilor din Marea Britanie

Subvarianta AY4.2 a Delta, identificată în patru ţări: A provocat 8% din totalul infectărilor din Marea Britanie

Foto: caracter ilustrativ / Sursă foto: Shutterstock

Pe fondul creşterii numărului de cazuri COVID-19 în Marea Britanie, a fost identificată o nouă subvariantă a virusului SARS-CoV-2, respectiv AY4.2, care se trage din tulpina Delta.

Iniţial, noua subvariantă a apărut în India, iar ulterior s-a răspândit în alte trei ţări. Oamenii de ştiinţă testează în prezent rezistenţa acesteia la vaccinuri, însă nu a fost momentan clasificată drept „variantă de îngrijorare”, relatează francetvinfo.fr.
 
Cea mai mare prevalentă a cazurilor de infectare cu AY4.2 a fost identificate în Marea Britanie, unde 8% din totalul îmbolnăvirilor sunt cauzate de noua subvariantă. Doar şapte cazuri au fost confirmate în Statele Unite ale Americii, precum şi în Danemarca, unde bolnavii s-au vindecat.

Totodată, şi noua subvariantă a ajuns şi în Israel unde, pe 20 octombrie, ministerul Sănătăţii anunţa îmbolnăvirea unui copil în vârstă de doar 11 ani care se întorsese din Europa. 
 
Subvarianta AY4.2 se trage din AY.4, o ramură a variantei „mamă” Delta, care, potrivit outbreak,info, are în prezent 56 de subvariante. 
 
Momentan nu se ştie dacă noua subvariantă este mai contagioasă şi mortală decât celelalte, însă experţii îi testează rezistenţa la vaccinuri. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a transmis că  „nimic nu sugerează că se răspândeşte mai uşor”. De asemenea, şi  François Balloux, directorul Institutului de Genetică de la UCL (Londra) a informat că AY4.2 „nu se află la originea creşterii recente a numărului de cazuri în Regatul Unit”.
 
„Nu ştim dacă Delta AY4.2 scapă de imunitatea indusă de vaccin sau, dacă da, ce vaccinuri sunt cele mai eficiente împotriva acesteia. De asemenea, nu ştim dacă este mai probabil să provoace infecţii grave. După cum am spus, nu cunoaştem multe”, a transmis şi omul de ştiinţă David States, din Statele Unite ale Americii,  într-o postare pe Twitter. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările