Studiu: Persoanele care au avut COVID-19 ar putea scăpa de vaccin

Studiu: Persoanele care au avut COVID-19 ar putea scăpa de vaccin

Oamenii de ştiinţă încă cercetează dacă există beneficii în vaccinarea persoanelor care au avut deja infecţia FOTO Shutterstock

Un studiu realizat de Clinica Cleveland din Ohio a constatat că persoanele care au avut deja COVID-19 s-ar putea să nu aibă neapărat nevoie de un vaccin anti-COVID.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea indică faptul că dintr-un grup mare de lucrători din domeniul sănătăţii, au existat aproape 0 cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul celor care: 

  • au contractat anterior virusul şi au fost nevaccinaţi,,
  • au contractat anterior virusul şi au fost vaccinaţi,
  • nu au contractat niciodată virusul şi au fost vaccinaţi.

Cu toate acestea, a existat o creştere constantă a cazurilor în rândul persoanelor nevaccinate care nu contractaseră anterior SARS-CoV-2.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile sugerează că infecţia naturală oferă o imunitate similară vaccinării. Prin urmare, persoanele care nu au avut COVID-19 ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, conform Healthline.

Experţii spun totuşi că sunt necesare de mai multe cercetări pentru a determina cât durează imunitatea după un caz de COVID-19. Astfel că până când nu avem aceste date, majoritatea specialiştilor în boli infecţioase recomandă persoanelor care au avut COVID-19 să primească în continuare o doză.
 
    La studiu au participat 52.238 de persoane, dintre care:
  • 2.579 de persoane care avuseseră anterior COVID-19, iar dintre acestea 1.359 nu erau vaccinate,
  • 49.659 de indivizi care nu avuseseră anterior COVID-19, dintre care 22.777 au fost vaccinaţi.
 
Persoanele au fost urmărite din decembrie 2020 până în mai 2021, timp în care niciuna dintre cele 2.579 de persoane care avuseseră deja COVID-19 (inclusiv cele 1.359 care au rămas nevaccinate) nu a contractat virusul.
 
Conform concluziilor, vaccinarea scade semnificativ riscul de infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care nu au avut deja COVID-19 - dar nu neapărat în rândul persoanelor care au avut deja.
 
Acei indivizi păreau să aibă imunitate similară cu cei care au fost complet vaccinaţi.
 
Având în vedere disponibilitatea limitată a vaccinurilor în anumite ţări, concluziile se adaugă la credinţa tot mai mare că vaccinurile ar trebui prioritizate pentru cei care nu au avut anterior COVID-19.
 
„Aş păstra probabil aceste doze pentru cei ne-imuni, cei care nu au avut o infecţie anterioară, apoi aş decide dacă trebuie să imunizăm şi persoanele care au avut anterior COVID-19”, a declarat dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecţioase la Universitatea din California San Francisco.
 
Oamenii de ştiinţă încă cercetează dacă există beneficii în vaccinarea persoanelor care au avut deja infecţia. De asemenea, examinează modul în care imunitatea naturală se compară cu imunitatea la vaccinare.
 
Gandhi a spus că a fost întrebat adesea dacă cei care au avut anterior COVID ar trebui să fie vaccinaţi. Ea a spus că adevărul este că nu există suficiente date şi nu ştim încă cât durează imunitatea naturală. Părerea ei este că persoanele care au avunt anterior COVID-19 ar putea fi imunizate: doar cu prima doză. Chiar dacă nu este necesară, acea doză unică poate acţiona ca un rapel imunitar.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările