Rata deceselor din cauza COVID în rândul celor imunizaţi cu schema iniţială de vaccinare, în creştere

Rata deceselor din cauza COVID în rândul celor imunizaţi cu schema iniţială de vaccinare, în creştere

FOTO Arhivă

Decalajul privind numărul deceselor din cauza COVID între vaccinaţi şi nevaccinaţi începe să se reducă, pe măsură ce noile variante, mai contagioase, ale virusului continuă să se răspândească, protecţia oferită de vaccinuri se diminuează, iar populaţia, mai ales cea vulnerabilă, întârzie vaccinarea cu doza booster, scrie CNN, citând date specifice populaţiei americane.

Rata noilor infecţii printre cei vaccinaţi a crescut în ultimele luni, sporind astfel riscul unor forme grave de boală sau de moarte în rândul populaţiilor vulnerabile, în condiţiile în care noile variante de virus continuă să se răspândească.
 
La apogeul valului Delta - în a doua jumătate a lunii septembrie - mai puţin de un sfert din totalul deceselor din cauza COVID erau înregistrate în rândul persoanelor vaccinate, arată statisticile din SUA. Însă, în lunile ianuarie şi februarie, în timpul exploziei îmbolnăvirilor cu Omicron, mai bine de 40% din decese au fost înregistrate în rândul persoanelor vaccinate.
 
Probabilitatea de boală gravă sau deces este în continuare mai crescută la nevaccinaţi decât la cei care au primit cel puţin două doze de vaccin Moderna sau Pfizer/BioNTech, respectiv o doză de Johnson & Johnson, însă tot mai multe date indică  importanţa vitală a dozelor booster.
 
 Dintre persoanele vaccinate care au decedat în urma unei infecţii cu noile variante de virus în lunile ianuarie şi februarie, mai puţin de o treime aveau făcută doza booster, potrivit unei analize efectuate de CNN în vaza datelor Centrelor Americane de Prevenţie şi Control (CDC). Restul de două treimi aveau doar schema iniţială de vaccinare.
 
În ansamblu, riscul de a muri de COVID rămâne încă de cinci ori mai mare pentru cei nevaccinaţi decât pentru cei imunizaţi cu cel puţin două/o doză a unui vaccin, arată datele CDC.
 
Însă un decalaj destul de semnificativ s-a constatat şi în ceea ce priveşte persoanele imunizate cu schema iniţială versus cele cu doze booster, şi anume un risc de trei ori mai mare de a muri de COVID în cazul primelor.
 
Protecţia vaccinală este cel mai eficientă cu cel puţin trei doze de vaccin, iar imunizarea contra COVID rămâne cea mai bună prevenţie contra îmbolnăvirii grave sau decesului, a declarat un oficial al administraţiei Biden.
 
În 2021, mai ales în cadrul valului Delta, vârsta medie a celor care mureau de COVID a început să scadă: mai puţin de 60% dintre cei care au decedat în luna septembrie de COVID erau persoane de 65 de ani sau mai în vârstă.
 
Datele din 2022 ale CDC au început să arate apropiat de cele din primul val de iarnă al pandemiei din SUA, în 2020: circa 75% dintre decese s-au înregistrat în rândul vârstnicilor.
 
Potrivit datelor privind eficienţa vaccinurilor publicate de CDC în ianuarie, în perioada dominaţiei variantei Omicron, o doză booster proteja 90% contra spitalizării. Prin comparaţie, imunizarea cu două doze scădea acest procent la 57%, la şase luni de la a doua doză.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările